MILUN I NJEGOVA MARA ŽIVE GORŠTAČKI: Uske farmerke, crveni nokti, a za sat pomuze 130 ovaca (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen/RT CG

sami na planini čuvaju stoku

MILUN I NJEGOVA MARA ŽIVE GORŠTAČKI: Uske farmerke, crveni nokti, a za sat pomuze 130 ovaca (VIDEO)

Crna Gora -

Vredna planinka ni po čemu se ne razlikuje od ijedne gradske devojke osim po tome što nema seoskog posla koji ne ume da uradi

Priča Kurir televizije o usamljenom gorštaku Danetu koji živi na Goliji, a koji je upravo zahvaljujući televizijskim prilozima pronašao ljubav svog života, koja mu je u međuvremenu podarila i sina Jovana, razgalila je milione srca ne samo u Srbiji nego i širom regiona.

Njihova ljubavna priča ravna je holivudskom zapletu jer je njegova devojka iz grada ostavila sve za sobom i zbog njega došla na surovu planinu gde sad zajedno žive.

1 / 6 Foto: Pritnscreen/Youtube/A1tvNet

Ovo su Milun i Mara

Slično se dogodilo i u Crnoj Gori, blizu Plužina, gde je na Katun Ravno kod gorštaka Miluna došla jedna Mara. Katun se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara i pripada opštini Plužina.

Na Ravno su izdizali stoku Adžići iz Pive ali i pojedine porodice iz Gacka. Ali tu su već godinama i supružnici Mara i Milun Aprcović koji veći deo godine provedu na katunu sa stokom. Tek tokom najsurovijeg dela zime na planini spuste se u selo, i to kad se ovce jagnje, jer kažu da je tamo za nijansu toplije.

Inače, najviše vole kad su na katunu gde drže oko 150 ovaca, 8 koza, 10 krava i nekoliko junadi, objavila je pre par godina TV Crne Gore.

1 / 4 Foto: Youtube Printscreen/RT CG

Mari su sada 22, a udala se pre nekoliko godina i to baš mlada. Kod roditelja nikad nije radila poslove koje radi na katunu s Milunom, ali kaže da joj ništa nije teško i da voli selo. U međuvremenu je savladala skoro sve poslove, a sve mu što zna, naučila ju je svekrva! Mara je iz jednog od susednih sela ali kod roditelja je samo čuvala ovce, od toga ništa teže.

Dodaje i da voli muziku i sluša je na mobilnom, a uveče zajedno s mužem sluša radio. Televizor nemaju na šta da priključe a i ne treba im jer nemaju kad ni da ga gledaju.

Mara kaže da ona više muze krave i radi druge poslove, a da svekrva obavlja sve drugo oko mrsa dok ona i to ne nauči u potpunosti.

Jedna je od retkih devojaka koje su se u današnje vreme odlučile za težak život i rad na selu, ali ona kaže da joj je tu lepo. Njih dvoje su redak mlad bračni par koji živi na selu i od sela.

U grad, pričaju Milun i Mara, odu ponekad, kad je neki svetac i kad ima manje posla, da prošetaju, ali najviše ipak vole svoje selo jer su se tu navikli i tu im prija. Odu da ponešto kupe, da se malo druže, sednu, popiju kafu...

Njen muž Milun kaže da njihov život ima više mana nego prednosti ali je za stoku tako bolje. Izuzetno je hladno i pustinja je, veli Milun koji živi od prodaje stoke. Dodaje i da više voli katun od sela, a planine i stoku više od mora i primorja.

- Uveče sednemo muž i ja, imam taj Fejsbuk, pa se malo zabavimo time, kaže Mara koja zimi ujutru ustaje oko pola 7, založi, skuva kafu, a onda ode da položi kravama. Do novembra je muzla 130 ovaca i za to joj je u početku trebalo skoro dva sata, ali kad je savladala ne treba joj više od sata.

Kurir.rs/SĐP/RT CG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track