MITROPOLIT JOANIKIJE I 8 SVEŠTENIKA IZ NIKŠIĆA OSLOBOĐENI OPTUŽBI: Nisu krivi za okupljanja i litije iz 2020.
Foto: Nemanja Nikolić

nisu krivi

MITROPOLIT JOANIKIJE I 8 SVEŠTENIKA IZ NIKŠIĆA OSLOBOĐENI OPTUŽBI: Nisu krivi za okupljanja i litije iz 2020.

Crna Gora -

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su optužbi da su 2020. godine postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprjđečavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta — litije ulicama grada.

Odluka je donesena u Osnovnom sudu u Nikšiću, gdje su njihovi advokati istakli u završnim rečima da mitropolit i osmorica sveštenika nisu izvršila krivično delo koje im se stavlja na teret.

Kako je kazao advokat Sava Kostić reč je o istorijskom postupku ne samo za pravosuđe, već i za istoriju Crne Gore jer se nikada nije desilo da mitropolit i sveštenici budu uhapšeni od svoje države i policije, a onda da im se sudi.

Prema rečima Kostića radnja krivičnog dela može biti propisana samo Krivočnim zakonikom što ovde nije slučaj. Podsjetio je da u Crnoj Gori nije bilo uvedeno vanredno stanje prilikom proglašenja epidemije pa da samim tim, kako je kazao, akti o merama suzbijanja širenja virusa nemaju pravnu snagu.

Advokati su u završnim rečima istakli da 12.maja 2020.godine nije održana litija već molitveni hod, da niko od sveštenika nije pozivao narod da se okupi, kao i da se prvi slučaj zaraze korona virusom u Nikšiću nakon tog dana pojavio tek 23. juna 2020.

Nakon advokata obratio se mitropolit Joanikije koji je kazao da su toga dana uradili jedino ono što su mogli - izašli u susret narodu koji je došao iz pijeteta i poštovanja prema Svetom Vasiliju i krenuli u molitveni hod. Na taj način su, kako je rekao, spriječili mogući haos. "Ovako se narod razišao blagovremeno, svi otišli zadovoljni i bez posljedica".

Prema rečima mitropolita, nadležni organi nisu radili svoj posao, a podsetio je da su u tom periodu održavani i politički skupovi i da država, policija i tužilaštvo nisu reagovali.

Sveštenik Boban Jokić je kazao da je biti sveštenik čast i čest, ali i odgovornost i obaveza, posebno u ovim, kako ih nazivaju, olujnim vremenima.

Kako je istakao nisu pozivali narod na okupljanje, ali jesu bili sa tim narodom što mu služi na čast i od te časti i odgovornosti ne bježi. Kako je istakao, iako mu je bitan sud koji će izreći sudija, mnogo im je bitniji sud naroda, a narod je i tog i ostalih dana kasnije rekao svoje.

Ostali okrivljeni su istakli da je ovaj proces montiran, a da je obaveza sveštenika da tog i svih drugih dana budu sa narodom, kao i uz narod, kao i da nijesu pozivali narod na okupljanje, niti je 12. maja 2020. organizovana litija. Svi su istakli da je u ovom postupku, ali i u životu, najvažnije da ostanemo ljudi.

Mitropolitu, nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, i sveštenicima, Bobanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću, sudi se zbog sumnje da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore ,"postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta — litije ulicama grada".

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track