ĐUKANOVIĆ U PANICI! Milo u kampanju aktivno uključio i suprugu Lidiju: Grčevita borba za glasove Albanaca i Bošnjaka!
Foto: AP Risto Bozovic, EPA Boris Pejovic

Jakov Milatović pikirao predsedničku fotelju

ĐUKANOVIĆ U PANICI! Milo u kampanju aktivno uključio i suprugu Lidiju: Grčevita borba za glasove Albanaca i Bošnjaka!

Crna Gora -

Prvi veliki poraz "večiti vladar" Crne Gore Milo Đukanović doživeo je 30. avgusta 2020. godine.

Kako se sada čini, postoje ozbiljne šanse da konačni udarac doživi 2. aprila 2023. godine, u drugom krugu predsedničkih izbora. Analitičari sve veću prednost daju njegovom protivkandidatu, zameniku lidera Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću, dok je Đukanoviću praktično ostao samo jedan kec u rukavu - glasovi manjina koje su masovno apstinirale u prvom krugu.

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori zakazan je za nedelju, 2. april, a predizborna kampanja je u punom jeku. Ključne poruke Jakova Milatovića tiču se ekonomije i ulaska zemlje u Evropsku uniju (EU), dok je Đukanović fokusiran na one birače koji su apstinirali u prvom krugu.

Milo Đukanović
foto: Printscreen/Kurir TV

Ništa neobično, imajući u vidu da većinski deo njih čine manjine – tradicionalni saveznici Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS).

Apstinencija Bošnjaka i Albanaca

Tokom prvog kruga predsedničkih izbora, u kom su najveći broj glasova osvojili Đukanović i Milatović, zabeležena je izuzetno slaba izlaznost u sredinama u kojima većinsko stanovništvo čine Bošnjaci i Albanci.

Podaci Državne izborne komisije (DIK) ilustruju da je najveća izlaznost bila u opštinama gde vladaju Demokratski front (DF) i Demokrate, dok je u sredinama koje važe za uporište DPS-a, izlaznost bila neočekivano mala.

Upravo na tu kartu u drugom krugu igra Milo Đukanović, nadajući se da glasovi manjina mogu da mu obezbede neophodnu prednost za pobedu.

Tome u prilog govore i izjave Đukanovića, koji je kampanju usmerio upravo na manjinske regione, koje sada obilazi i njegova supruga Lidija.

Kec iz rukava

Velika izlaznost i ranije je bila karta na osnovu koje je Đukanović pobeđivao. Imajući u vidu da mu je sada u prvom krugu iskliznula iz ruku, čini se da je lider DPS-a rešen da se takav scenario ne ponovi.

Lidija Đukanović
foto: Printscreen YT

Zato DPS usmerava svoju logistiku na aktiviranje što veće broja apstinenata, naročito manjina. Imajući u vidu da su podšku Jakovu Milatoviću najavili Demokratski front, Demokrate, Ujedinjena Crna Gora, Građanski pokret URA i Demos, Đukanoviću opstanak na vlasti zavisi od onih koji nisu glasali u prvom krugu.

Aktuelni predsednik je tog 19. marta osvojio oko 35 odsto glasova, a drugoplasirani Milatović oko 29. Treći je izbornu trku završio Andrija Mandić (DF) sa 19 odsto, a četvrti Aleksa Bečić (Demokrate) sa 11 odsto.

Među poslednjima našao se Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora) sa nešto više od jedan odsto glasova. Ukoliko njihovi procenti u drugom krugu odu Jakovu Milatoviću, znači da će kandidat Pokreta Evropa sad imati oko 60 odsto glasova.

Jakov Milatović, Milena Milatović
foto: EPA/Boris Pejovic

Tu na scenu za Đukanovića stupaju manjine, ali i glasači Socijaldemokratske partije (SDP), čija je kandidatkinja Draginja Vuksanović Stanković podnela ostavke na državne i partijske funkcije zbog lošeg izbornog rezultata.

Iz SDP još uvek nisu saopštili da li će i kog kandidata podržati u drugom krugu, pa analitičari pretpostavljaju da bi glasovi SDP-a i manjina mogli da dovedu Đukanovića u egal sa Milatovićem.

U tom slučaju, svaki glas će biti važan jer će razlika između dva kandidata biti minimalna.

Đukanović je nakon preliminarnih rezultata prvog kruga izjavio da je DPS jasno prepoznao “rezervoare biračke podrške koji nisu aktivirani”, i da će ta stranka “vredno raditi da stvori sve pretpostavke” da ti “džepovi” budu pokrenuti.

Džepovi su, naravno, glasovi manjina i dijaspore.

Prva dama u kampanji

U prilog činjenici da stvari po Đukanovića ne stoje baš najbolje, govori i činjenica da se prva dama Lidija Đukanović po prvi put aktivno uključila u kampanju svog supruga.

Tako je Alijansa žena Demokratske partije socijalista Nikšić organizovala druženje sa prvom damom Crne Gore Lidijom Đukanović, u sklopu kampanje za predstojeće predsedničke izbore.

Međutim, prva dama je tom prilikom privukla pažnju koju verovatno nije želela u ovakvom trenutku.

Ona je za ovu priliku odabrala Cartier ogrlicu, koja košta oko 16.000 evra, u zavisnosti od sajtova sa kojih se poručuje.

Tako je prva dama izazvala pravu buru u javnosti, imajući u vidu da njen suprug od plate zarađuje oko 2.000 evra mesečno, a ona oko 900 evra.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track