DIREKTOR CRNOGORSKE POLICIJE RAZREŠEN DUŽNOSTI: Brđanin odbio da podnese ostavku, vlada izglasala smenu, Nikola Terzić novi v.d.
Foto: Printscreen/Youtube

previranja

DIREKTOR CRNOGORSKE POLICIJE RAZREŠEN DUŽNOSTI: Brđanin odbio da podnese ostavku, vlada izglasala smenu, Nikola Terzić novi v.d.

Crna Gora -

Vlada Crne Gore jednoglasno je na današnjoj sednici izabrala dosadašnjeg načelnika budvanske policije Nikolu Terzića za vršioca dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije. Prethodno su članovi izvršne vlasti smenili Zorana Brđanina sa funkcije direktora Uprave policije. Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je pre toga predložio Terzića .

Abazović je rekao na sednici da nijednog sekunda ne dovodi u pitanje intelektualni ili profesionalni kapacitet Brđanina.

vlada Crne Gore
foto: Printscreen

- Međutim, mislim da ono što je zateklo Upravu policije, a što se odnosi na period pre 2020. godine, da jednostavno ne može da zaobiđe drastične kadrovske promene - istakao je Abazović.

Kazao je da su uspeli konačno da odblokiraju dostavljanje podataka od Evropola, da zna zašto nisu dostavljali podatke jedno vreme, ali da se to više ne sme dozvoliti.

"Ako to nije bilo poznato direktoru dosadašnjem, meni je žao", rekao je Abazović.

Damjanović: Do kraja je trebalo zaokružiti postupak

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da ne spori razloge razrešenja ali da smatra da je do kraja trebalo zaokružiti postupak i na osnovu izveštaja Odbora za bezbednost i odbranu, što je zakonska procedura, realizovati ove aktivnosti.

- Istina je da Odbor nije nas obavestio da li je razmatrao Izveštaj o radu policije koji je dostavljen u decembru, ali je trebalo da se ta aktivnost zaokruži u saradnji sa Parlamentom koji radi nesmetano - kazao je Damjanović.

Adžić se zahvalio Brđaninu

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je kazao da Odbor nije razmatrao izveštaj koji im je dostavljen 1. decembra.

-

Zoran Brđanin, FBI, Crna Gora, Kenet Brajan, Filip Adžić
foto: Printscreen/Twitter/mupCG

Pitanje je u kakvom kapacitetu funkcioniše Skupština. Prisustvovao sam sednici odbora juče gde nije prisustvovao niko iz opozicije. Ne možemo biti taoci nesprovođenja određenih aktivnosti od strane Skupštine. Situacija je kompleksna, složenija nego što je bilo ko od nas mogao da pretpostavi - rekao je Adžić.

On se zahvalio Brđaninu na dosadašnjem radu.

- Ne bih pominjao pojam odgovornosti, jer nije ključna intencija smene sama odgovornost već funkcionalnost institucije. Ako imamo neku vrstu nepoverenja između sektora unutar same UP ili nepoverenje međunarodnih partnera koji su dali doprinos u borbi protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori, jasno je da neke stvari moramo da menjamo - rekao je Adžić.

Kovač: Veliko nepoverenje između određenih sektora u Upravi policije

Ministar pravde Marko Kovač je kazao da u ovom trenutku vlada veliko nepoverenje između određenih sektora u Upravi policije.

- Imamo činjenicu da Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) lišava slobode visokorukovodni kadar i pripadnike top menadžmenta Uprave policije. Mi preko toga ne možemo preći. Moramo se kao Vlada odrediti po ovom pitanju, imajući u vidu i objektivnu odgovornost samog rukovodstva - rekao je Kovač.

On je kazao da je to politički nepopularna, ali odgovorna odluka koju Vlada mora da donese bez obzira na svu upitnost pravne procedure koja postoji i koja je definitivna.

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić je, govoreći o prethodnom periodu, rekao da je tragično za državu da strani partneri nemaju poverenja u Upravu policije i ne dostavljaju podatke.

- Sve dileme delim sa kolegama, a u odnosu na nacionalnu bezbednost države, ništa nije važnije od toga - rekao je Miljanić.

Dritan Abazović
foto: printscreen

Abazović je rekao da mora da se obezbedi funkcionalnost institucija:

- Ovde se narušilo poverenje između organa koji treba da nastave izvođenje složene akcije. Vlada ima obavezu da to poverenje uzdigne na najveći nivo. Ne možemo da imamo istorijske rezultate bez međunarodnih partnera. Sada se doblokirala situacija i da nastavimo u tom pravcu - rekao je Abazović.

On je kazao da podržava napore Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i ostalih tužilaca, kao i šefa SPO Predraga Šukovića koji demonstrira rezultate i podržava da se Šukoviću da zaduženje kada je u pitanju odsek za borbu protiv organizovanog kriminala.

Ostavka Brđanina tražena u ponedeljak, on je odbio da je podnese

Abazović i Adžić su u ponedjeljak tražili ostavku Brđanina, ali je on to odbio da sam učini.

Brđanin je tokom tog dana, kada je bilo izvesno da će na sednici Vlade biti razrešen, kazao "Vijestima" da "nisu ispunjeni zakonski uslovi za njegovo razrešenje".

Ostavka Brđanina tražena je nakon velike operacije Specijalnog državnog tužilaštva, tokom koje je uhapšeno nekoliko sadašnjih i bivših službenika policije među kojima i pomoćnik direktora Sektora borbe protiv kriminala Dejan Knežević, kojima se na teret stavlja sumnja da su navodno bili članovi kriminalne organizacije. Operacija SDT-a i Specijalnog policijskog odeljenja usledila je nakon višemesečne razmene i uparivanja podataka, koje je tužilaštvu poslao EVROPOL.

Prema članu 16 Zakona o unutrašnjim poslovima, prilikom prestanka mandata direktora UP, primenjuju se odredbe tog zakona ali i zakona kojim se uređuju prava i obaveze državnih službenika i nameštenika.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track