HAKERI UGASILI KLIME MINISTARSTVIMA CRNE GORE! Zaposleni prete da neće dolaziti na posao TEMPERATURA U KABINETIMA I 32 STEPENA
Foto: Shutterstock

šou

HAKERI UGASILI KLIME MINISTARSTVIMA CRNE GORE! Zaposleni prete da neće dolaziti na posao TEMPERATURA U KABINETIMA I 32 STEPENA

Crna Gora -

Sajber napadi na informacionu infrastrukturu izazvali su probleme u radu sistema za centralizovani nadzor i upravljanje klimatizacijom (BMS) u zgradi na Rimskom trgu u kojoj je smešteno više ministarstava.

Tako je zvanično rečeno Vijestima u Upravi za katastar i državnu imovinu koja radi na rešenju problema. Redakciji su se prethodno obratili zaposleni koji tvrde da hlađenje u objektu ne radi i da temperature dostižu 32 stepena Celzijusa. Većina zaposlenih navodno razmatra da ne dolazi na posao ako se situacija uskoro ne promeni.

U zgradi na Rimskom trgu nalaze se prostorije četiri ministarstva.

- Od početka proleća, a samim tim i od dolaska toplijih dana svi zaposleni koji radi u zgradi koja se nalazi na Rimskom trgu su u velikom problemu jer u njoj nikakvog hlađenja nema, a temperature u kancelarijama su neretko i 32 stepena. Službenici su jako revoltirani i većina je mišljenja da u narednom periodu ne dolazi na posao ako se stvar ne promeni. Stvar još više dobija na značaju ako se zna da je u tu zgradu pre samo dve godine za rekonstrukciju uloženo neverovatnih sedam miliona evra - navodi jedan od zaposlenih.

Iz Uprave su kazali da su preduzeli sve aktivnosti u skladu sa dobijenim zahtevima Ministarstva javne uprave odnosno Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbednost.

- Nakon preduzetih mera na sanaciji računarske mreže, koju su radile ekipe MJU, izvršili smo migraciju licence za BMS kako bismo povratili sve funkcionalnosti i nadzor nad tehničkim sistemima - navodi se u odgovoru Uprave.

Pošto aktivnosti MJU nisu dale željene rezultate, Uprava je obaveštena da će se pristupiti fizičkom razdvajanju računarske mreže za potrebe BMS-a od ostatka mreže.

Iz Uprave su istakli da je nakon intervencija MJU izvršena ponovna reinstalacija operativnog sistema računara preko kojeg se centralizovano upravlja tehničkim sistemima, među kojima i klimatizacijom.

- Da bi sistem profunkcionisao u potpunosti potrebno je ponovo izvršiti softverska podešavanja nadzornog računara iliti migraciju klijentske licence za BMS - naglasili su iz Uprave i kazali da to trenutno rade i da radove izvodi specijalizovana firma.

(Kurir.rs/Vijesti)

Bonus video:

01:08

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA IMA KVALITETNOG I OBRAZOVANOG SADRŽAJA! Sagovornici Kurir TV: Suzbijanje sajber kriminala ima OVAJ problem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track