MATURANTI - PREPISIVAČI NEĆE NA POPRAVNI: Komisija predlaže da ponovo polažu, ministarstvo traži da se testovi opet pregledaju
Foto: Shutterstock

BRUKA

MATURANTI - PREPISIVAČI NEĆE NA POPRAVNI: Komisija predlaže da ponovo polažu, ministarstvo traži da se testovi opet pregledaju

Crna Gora -

Komisija za ocenjivanje eksternog maturskog ispita iz CSBH u Crnoj Gori predlaže da đaci ponovo polažu ispit 13. juna, ističu da su se dva puta obraćali direktorki Ispitnog centra i predstavnicima Državne maturske komisije i tražili odgovor na pitanje - šta uraditi sa prepisanim odgovorima... Iz Ministarstva prosvete traže da se ponovo pregledaju testovi.

Od 200 do 300 učenika dalo je istovetan, netačan odgovor na 21. zadatak maturskog ispita iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti (CSBH).

Osim odgovora na pitanja, đaci su sa interneta prepisivali i cele eseje, i to – iste.

To su podaci koje je juče iznela Komisija za ocenjivanje eksternog maturskog ispita, prenose Vijesti.me.

Komisija je, u otvorenom pismu, pozvala je Ministarstvo prosvete i Ispitni centar da omoguće svima da polažu eksterni maturski ispit iz CSBH 13. juna. Iz Ministarstva su ipak juče ponovo zatražili od Ispitnog centra da “pristupi realizaciji preporuke o ponovnom pregledanju i vrednovanju testova učenika koji nisu položili maturski ispit iz CSBH”.

Iz resora Miomira Vojinovića tvrde da “nije u skladu sa propisima stav Komisije za ocenjivanje da se učenicima koji su, po njihovoj oceni prepisivali zadatke na testu, odredi dodatni rok za polaganje”.

“Vijesti” su pre dva dana objavile da je nesporno utvrđeno da je više stotina đaka varalo tokom polaganja eksternog maturskog ispita, održanog 11. aprila.

Ti đaci su ocenjeni nulom, a nakon što su u petak, gotovo ceo dan proveli protestujući u pratnji roditelja ispred Ministarstva, prosvetne vlasti sugerisale su Ispitnom centru da Komisija za ocenjivanje eksternog maturskog ispita iz CSBH ponovo pregleda testove.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Komisija, međutim, predlaže da ti đaci ponovo polažu ispit 13. juna. Objašnjavaju da Komisija nema zakonsku mogućnost da ponovo oceni već ocenjene testove. Za tu preporuku Državne maturske komisije, tvrde, saznali su iz medija.

Ocenjivači poručuju da njihova namera nije da se “pravdaju bilo kome za odgovorni i, ove godine posebno, teški posao koji smo odradili”. Navode da su odlučili da se oglase i “javno kažemo ono što smo videli”. Pitaju da li je trebalo da žmure na istovetne odgovore.

Naglašavaju i da učenici nisu prepisivali samo odgovore, već i eseje. Pitaju i da li neko danas misli na te učenike, te da li je trebalo da se Ministarstvo prosvete i Državna maturska komisija bave njima i zbog njih spreče ovo što se sada dešava.

Preciziraju da je Državna maturska komisija formirala Komisiju za ocenjivanje, koja je, na predlog Ispitnog centra, izvršila ocenjivanje maturskih testova u periodu od 15. aprila do 23. maja 2023. Ističu da je ocenjivanje obavljeno u skladu sa pravilnicima o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskog ispita u gimnaziji I stručnoj školi, kao i Ugovorom koji su potpisali svi ocenjivači.

Ističu da su u dva navrata, u pisanoj formi od direktorke Ispitnog centra i predstavnika Državne maturske komisije tražili odgovore na pitanje šta uraditi sa prepisanim odgovorima, jer su uočili da je preveliki broj učenika koji će, ukoliko se primene pravilnici, izgubiti pravo polaganja ispita u ovom ispitnom roku.

“Međutim, do kraja ocenjivanja nismo dobili odgovore”, kažu iz Komisije.

Navode i da su, tokom uvida u testove, učenici i roditelji svoju ljutnju usmerili na ocenjivače, ističući da su načinom bodovanja “namerno oštećeni učenici iz pojedinih regija naše zemlje, ne znajući da ocenjivači ocenjuju testove pod šiframa i ne znaju ni školu, ni opštinu, kao ni ime učenika”.

Komisija za ocenjivanje je uz otvoreno pismo, kako bi ilustrovala način na koji je utvrđeno da su učenici prepisivali, dostavila i deo tabele sa evidentiranim prepisanim odgovorima uz zatamnjivanje šifre đaka.

(Kurir.rs/Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track