FILIP VUJANOVIĆ ODLUČIO: Duško Marković je mandatar za sastav nove vlade
Foto: Fonet

Uskoro nova vlada?

FILIP VUJANOVIĆ ODLUČIO: Duško Marković je mandatar za sastav nove vlade

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore, Filip Vujanović, odlučio je da mandat za formiranje vlade poveri Demokratskoj partiji socijalista (DPS), koja je osvojila najviše mandata na izborima, rekla je predsednica Hrvatske građanske inicijative (HGI), Marija Vučinović.

Ona je, novinarima posle sastanka sa Vujanovićem kazala da je predstavnik opozicije na sastanku sa predsednikom države, Dritan Abazović, tražio da se i njima ponudi mandat.

"Vujanović je odlučio da ponudi mandat predstavniku političe partije koja ima najviše mandata", rekla je Vučinovićeva. Upitana da prokomentariše njihove pregovore sa DPS-om, kazala da je svaka od manjinskih stranaka imala pojedinačne konsultacije, kao i Socijaldemokrate.

Filip Vujanović prelomio (Foto: AP)
Filip Vujanović prelomio (Foto: AP)

"Mi smo rekli potencijalnom mandataru, Dušku Markoviću, da ćemo najpre napraviti i usaglasiti platformu manjinskih stranaka", saopštila je Vučinovićeva. Kako je kazala, pošto potpišu tu platformu, počeće konkretne pregovore sa Markovićem.

Upitana da li su kategorični kada je u pitanju ponuda opozicije, ona je navela da su ostali pri dogovoru da se platforma prvo ponudi DPS-u, i dodala da će zatim krenuti u dalje razgovore. Na pitanje koliko je za nju lično prihvatljivo rešenje da Marković bude mandatar, ona je odgovorila da za njih jeste.

"Ipak je na političkoj stranci koja je osvojila najviše mandata da predloži mandatara."

Dritan Abazović: Apsurdno je da Marković dobije mandat (Foto: Printscreen YouTube)
Dritan Abazović: Apsurdno je da Marković dobije mandat (Foto: Printscreen YouTube)

Mandat za sastav vlade treba poveriti onima koji su kod predsednika države došli sa najvećom podrškom u broju poslanika i apsurdno je da tu mogućnost dobije neko ko ima manje mandata od opozicije, poručio je opozicioni predstavnik, Dritan Abazović.

"Demokratska aprtija socijalista (DPS) je, ako računamo, osvojila 35 mandata, Liberalna partija koja dolazi zasebno jedan i dva Socijaldemokrate. To 38 opet je manje od 39. U ovakvoj atmosferi žestoke političke krize nije dobro da se mandat da nekom ko nije obezbedio 41 poslanika ili više za sastavljanje nove vlade. Ako nekom treba da se da mandat, treba da se poveri onima koji su pred njega došli sa najvećim brojem podrške u broju poslanika", poručio je on. Prema njegovim rečima, potpuno je "apsurdno i nelogično da neko dobije mogućnost da sastavi vladu, a ima manje od nekog drugog".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track