CRNA GORA BLOKIRALA VIBER: Država naredila operaterima da isključe ovu aplikaciju!
Foto: Printscreen Vijesti.me

Direktor EKIP Zoran Sekulić odbio da da objašnjenje

CRNA GORA BLOKIRALA VIBER: Država naredila operaterima da isključe ovu aplikaciju!

Crna Gora -

PODGORICA - Izvršni direktor EKIP Zoran Sekulić je odbio da objasni nalog Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost svim telekomunikacionim operatorima da isključe mogućnost korišćenja aplikacija Viber, WhatsApp i drugih sličnih servisa.

"Ko je vama dao pravo da me zovete. Zovite me sutra u 8 sati. Ko vam je dao pravo da me uznemiravate", poručio je Sekulić.

U međuvremenu Sekulić je izjavio da će po zatvaranju biračkih mesta u 20 sati aplikacija Viber biti ponovo dostupna.

Kuriru je potvrđeno da je u 18 sati blokiran pristup Viber u Crnoj Gori , rekao je PR Vajbera za region Vuk Brajović.

"Viber i gradjani CG su, putem javnih glasila, saznali da je Državna agencija za telekomunikacije naložila operaterima da trenutno isključe Viber, WhatsApp i "druge" aplikacije za razmenu poruka, jer je registrovan veliki broj spem poruka sa brojeva koji potiču iz više zemalja istočne hemisfere (od Kine do Balkana), sa tematikom koja pretenduje da utiče na biračku volju građana, uz prateće insinuacije koje remete izbornu tišinu i izborna pravila, saopštio je Brajović. U saopštenju se dodaje da je zbog "sprečavanja spamovanja, Viber promptno aktivira blokadu čim se detektuje sumnjiva situacija koja navodi na pojavu spama. S obzirom da je evidentiran veći broj brojeva sa kojih su stigle spem poruke, a crnogorsko tržište je više podložno uticaju spem poruka nego sto je slučaj sa zemljama sa većim brojem pretplatnika, čak i kada Viberove anti-spem funkcije postanu delotvorne, odluka državne institucije je sasvim očekivana", stoji između ostalog u saopštenju.

Kako nezvanično saznajemo obva odluka je došla od regulatornog tela Crne Gore, a prema nekim informacijama građani i dalje komubniciraju preko WhatsAppa iako su se proširile glasine da je i ta aplikacija blokirana.

Prema nalogu Agencije, operateri su dužni da sprovedu tu meru u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, koji predviđa da je komunikacije za potrebe direktnog marketinga dozvoljena samo uz prethodno pribavljenu saglasnost korisnika.

Mogućnost korišćenja servisa kao što su Viber i WhatsApp biće isključena dok Agencija posebnim nalogom ne odredi da se takva zabrana suspenduje. Kompanije Crnogorski Telekom, Telenor i M:tel nisu ustupale podatke o svojim korisnicima i poštuju najstrože bezbedonosne standarde i procedure zaštite korisnika i njihovih podataka.

EPK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track