BOLESNO: Lekari pokušavaju da se operu za smrt bebe i tvrde da je dete već bilo mrtvo!
Foto: Printscreen CdM

Skandal u Kliničkom centru CG

BOLESNO: Lekari pokušavaju da se operu za smrt bebe i tvrde da je dete već bilo mrtvo!

Crna Gora -
Otac preminule petnaestomesečne devojčice V.LJ. tvrdi da je njegova ćerka bila živa kada su je doveli u bolnicu

PODGORICA - Više državno tužilaštvo još nije dobilo obdukcioni nalaz preminule petnaestomesečne bebe V. Lj., saopšteno je Dnevnim novinama iz Vrhovnog državnog tužilaštva i to je bio jedini odgovor na pitanja o slučaju koji je ovih dana uzdrmao crnogorsku javnost. Očigledno da na neke odgovore mora sačekati nalaz patologa da bi se dobila prava informacija šta se zaista dogodilo 2. oktobra u Kliničkom centru Crne Gore, i da li treba da se krene u proceduru utvrđivanja odgovornosti za smrt devojčice.

Klinički centar se već ogradio saopštenjem da beba nije davala znake života u trenutku kada su je roditelji, po drugi put za dva dana, doveli u bolnicu, što porodica demantuje. Juče su se Dnevnim novinama javili članovi porodice preminule V. Lj, (ne radi se o roditeljima) ogorčeni reakcijom KCCG, odnosno njihovim objašnjenjem događaja koji je za epilog imao smrt petnaestomjesečne bebe. Bes rodbine izazvala je i činjenica da se najveća zdravstvena institucija u zemlji oglasila tek posle četiri dana.

Ovaj slučaj ponovo je aktuelizovao probleme u crnogorskom zdravstvenom sistemu koje je, nažalost sa tragičnim ishodom, najeksplicitnije pokazala prošlogodišnja infekcija pet beba u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, od kojih je jedna umrla. U Udruženju Roditelji ističu da svaki novi tragičan slučaj dodatno komplikuje situaciju i iznova pokazuje da je vreme da se kvalitet zdravstvene zaštite dece iz korena menja.

“Ono što smo primetili, a na osnovu pisanja medija, jeste da su izjave porodice i lekara suprotne i da se u ovom slučaju ponavlja situacija da se na roditelje prebacuje krivica indirektno, a da roditelji negiraju opisanu situaciju od strane lekara", tvrde u Udruženju.

Da podsetimo devojčicu V. Lj., staru 15 meseci, u veoma lošem stanju 1. oktobra primio je dežurni lekar Dečje bolnice KCCG. Nakon ukazane medicinske pomoći, devojčica je poslata na kućno lečenje. Kada su je zbog pogoršanog stanja roditelji ponovo doveli, kako tvrde u KCCG, ona nije davala znake života i nakon reanimacije je preminula. Međutim, otac preminule devojčice tvrdi suprotno. On je medijima izjavio da je njegova kćerka u bolnicu dovedena živa.

(CdM / Dnevne novine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track