PODGORICA: Inicijativa da jedna ulica dobije ime po Roloviću, ubijenom ambasadoru
Foto: Youtube/Printscreen

Da mu se podigne i spomenik

PODGORICA: Inicijativa da jedna ulica dobije ime po Roloviću, ubijenom ambasadoru

Crna Gora -

NVO Građanska alijansa (GA) uputila je inicijativu gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću da jedna ulica u glavnom gradu nosi ime ubijenog jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj, Vladimira Rolovića, i da se nekadašnjem diplomati i narodnom heroju podigne spomenik u parku u Tološima, u blizini hrvatske ambasade.

U ovoj inicijativi, koja je pokrenuta nakon što je podignut spomenik ubici Rolovića, Miru Barešiću, osuđenom za teroristički akt, predlaže se da se deo ulice nazvan po drugom narodnom heroju Vladimiru Vladu Ćetkoviću preimenuje u Rolovićevo ime.

"Simbolika je snažna, jer su obojica naših narodnih heroja predvodila jedinice u kojim su dominantni sastav predstavljali hrvatski partizani. Ovim bi dodatno podvukli simboličku važnost antifašističkih ideja, za koje se borio i za koje je poginuo naš Vladimir Rolović, koji je pored ostalog bio i član crnogorske vlade i narodnik poslanik", naveo je u inicijativi programski direktor GA, Boris Raonić.

Raonić je apelovao na Stijepovića da, u skladu sa Zakonom spomen obeležjima, inicira i podizanje spomenika Vladimiru Roloviću u parku preko puta OŠ "Radojica Perović".

"Ne sumnjamo da će i kolege iz Ambasade Republike Hrvatske koja se nalazi u toj ulici, poštovati simboliku obnovljenog antifašističkog jedinstva Crne Gore i Hrvatske", naveo je Raonić.On je kazao da su svesni da na članicu EU i NATO ne mogu izvršiti nikakav pritisak, ali smatraju da ipak postoji "obaveza da sačuvamo naš dignitet i antifišističku tradiciju koja je ugrožena i u Crnoj Gori iako predstavlja njenu srž, bez koje joj nema istorijskog opstanka".

On je kazao da je neshvatljiva odluka da se podigne spomenik Barešiću.

"Podizanje spomenika osuđenom fašisti, teroristi i ubici, koji je pripadao posleratnom pokretu dela hrvatske emigracije koji je uspostavio V. Luburić, organizator i rukovodilac strahotnog logora u Jasenovcu - predstavlja neshvatljiv čin sam po sebi. Ali dozvola za podizanje spomenika, i ako je verovati medijskim navodima - podrška organa lokalne uprave, kao i prisustvo hrvatskih ministara samom činu i pohvale izrečene na račun Barešića - uzdiže odgovornost države ne viši nivo", istakao je Raonić, peneli su crnogoski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track