PODGORIČANIN U AMERICI: Ovde kad đak ima jedinicu, profesor odmah dobija otkaz
Foto: Facebook/Lazar Ivanovic

Drugačije iskustvo

PODGORIČANIN U AMERICI: Ovde kad đak ima jedinicu, profesor odmah dobija otkaz

Crna Gora -

Podgoričanin Lazar Ivanović prošle godine je otišao u Ameriku da se školuje pošto mu je sestra prenela utiske o obrazovanju u inostranstvu.

On kaže da je završio treći razred srednje škole i da je prezadovoljan tamošnjim nastavnim programom. Lazar priča da je kada je završio drugi razred u podgoričkoj Ekonomskoj školi "Mirko Vešović" pošao u grad Fejetvil u Severnoj Karolini, gde pohađa školu "Freedom Christian Academy". Navodi da je škola mala, ima 555 đaka, a obuhvata uzraste od vrtića do kraja srednje škole.

"Otac mi je ispunio želju da učim u tom gradu, jer kaže da je to jedno iskustvo više za mene i na taj način ću usavršiti engleski jezik i to će mi pomoći u budućnosti. Nisam dobio stipendiju za školovanje, nego je to sve išlo preko privatne agencije Global Horizons USA", priseća se Lazar.

On pojašnjava da je program školovanja u Americi drugačiji nego u Crnoj Gori. Tamošnji profesori forsiraju đake da uče, dok, kako kaže, se to ne dešava u Crnoj Gori."Na primer, ukoliko đak u Americi ima slabu ocenu, odnosno jedinicu profesor odmah dobija otkaz, jer škola smatra da taj profesor nije dovoljno dobar za đake i nije u mogućnosti da im prenese znanje koje on ima. A u Crnoj Gori đak može da ima dosta jedinica, ali profesor će i dalje raditi", kaže on.

Lazar od svih predmeta u školi najviše voli engleski jezik. Priznaje da ga privlači izučavanje "novih stvari i jezika".Pošto je to hrišćanska škola on navodi da je Biblija mnogo važna tako da dosta posvećuju tom predmetu. U Fejetvilu mu se dopada što je sve blizu tog grada, pa tako možeš da odeš na more i na planinu za sat vremena.

"Ima mnogo mesta koja su zanimljiva za avanture, kao na primer, Rejv Rok sa vodopadima", priča Lazar.Kada je prošle godine otišao iz Crne Gore, on kaže da mu je u prvih mesec dana bilo vrlo teško da se prilagodi novoj sredini. Susret sa novim društvom, pa i nastavom na engleskom bio je, kako kaže, veliki šok za njega.

PODGORIČANIN OTIŠAO DA ŽIVI NA ALJASCI: Radi tri posla za 17 sati

"Posle sam se već navikao i bilo mi je super, možda čak i lepše nego u Crnoj Gori", priznaje.Nedostajala mu je rodna zemlja dok je boravio tamo. Lazar kaže da ga je "hvatala kriza", ali da je sve to prolazilo za pet dana. Najviše mu je nedostajala crnogorska hrana."Nema nigde hrane kao kod nas", kaže on uz osmeh.

Lazar ističe da su ljudi u gradu u kome živi druželjubivi, što mu se posebno dopalo. Svi su spremni da pomognu istog trena kada je nekom neophodna pomoć.

Posle još jedne godine obrazovanja u Americi, kada ovaj Podgoričanin završi srednju školu planira da upiše Pravni fakultet u Beogradu. Želi, kako kaže, da postane advokat i da se bavi tim poslom, kao što to radi njegov otac.

"To mi je životna želja", zaključuje Podgoričanin.

(MNEmagazin/S.Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track