POMERILI GRANICE: Policija CG moći će da goni osumnjičene i na teritoriji Albanije i obrnuto!
Foto: Fonet/Ilustracija

produžena potera

POMERILI GRANICE: Policija CG moći će da goni osumnjičene i na teritoriji Albanije i obrnuto!

Crna Gora -

PODGORICA - Podgorica i Tirana potpisaće sporazum koji će pripadnicima policije omogućiti da uđu i do 10 kilometara u albansku, odnosno crnogorsku teritoriju radi potere za osumnjičenim osobama koje se terete za neke krivično delo.

Pozivajući se na policijske crnogorski mediji prenose da je okvirni sporazum, koji tek treba da bude formalizovan, postignut na dvodnevnom seminaru koji je u organizaciji OEBS-a održan u Albaniji prošle sedmice.

Njemu su prisustvovali starešine i službenici granične policije, ali i inspektori i starešine kriminalne policije sa obe strane.U okviru seminara održana je i praktična vežba na graničnom prelazu Sukobin-Murićani, uz prisutvo policije, tužioca i inspektora, pišu Dnevne novine.

Na potrebu za uspostavljanje ovakvog sporazuma ukazale su sve učestalije situacije u kojima počinioci krivičnih dela, najčešće na graničnim prelazima, izbegavaju pravdu bekstvom u teritoriju druge zemlje. Takav slučaj dogodio se pre nekoliko meseci u mestu Barlaj u blizini granice Crne Gore sa Albanijom, kada je domaća policija pronašla oko 34 kilograma droge skank, koju su odbacila dvojica albanskih državljana, nakon čega su pobegla u svoju državu.

“Nakon izdatog naređenja policijskih službenika da se zaustave, ova dva lica su odbacila oba džakai udaljila se u pravu Albanije”, saopštila je tada policija. Naknadnim veštačenjima je utvrđeno da je u džakovima ukupno bilo oko 34 kilograma skanka.

Gotovo identična situacija dogodila se i sredinom marta, kada su službenici regionalnog centra granične policije, Odeljenja granične bezbednosti Tuzi zaplenili na području karaule Jagoda, u blizini granice sa Albanijom 10 kilograma skanka. Počinilac je, naime, primetivši policijske službenike od sebe odbacio drogu i pobegao na teritoriju Albanije, gde domaća policija nema ingerencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track