PREDOMISLIO SE: Vujanović pre četiri godine bio ZA referendum o ulasku u NATO, a sad je PROTIV
Foto: AP

Predsednik Crne Gore promenio mišljenje

PREDOMISLIO SE: Vujanović pre četiri godine bio ZA referendum o ulasku u NATO, a sad je PROTIV

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je pre četiri godine bio za referendum o ulasku u NATO, ali da je u međuvremenu, s obzirom na situaciju u zemlji, promenio mišljenje.

"Nikoga nikad niti sam obmanjivao niti ću obmanjivati. Imam pravo i obavezu da kažem ono što mislim. Imam pravo i obavezu da kažem da sam se predomislio. Četiri godine su mi pokazale da nisam bio u pravu time što sam verovao da Crna Gora ima taj stepen demokratske zrelosti da se izjasni o tako važnom pitanju", kazao je Vujanović.

Predsednik Crne Gore je istakao da se od 2013. dogodilo mnogo toga što je pokazalo da za referendumom nema potrebe, navodeći između ostalog pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra.

"Nama referendum ne treba. On bi bio novi izazov, novi rizik bezbednosti i nova nepotrebna aktivnost koja bi bila izvesno repriza svih onih rizika sa kojima se Crna Gora tokom ove četiri godine upoznala. Ako bi to bio novi poligon za unutrašnje podele i njihovo produbljivanje i ako bi to izazvalo nove bezbednosne rizike, a izvesno je da bi, onda Crnoj Gori taj referendum ne treba", rekao je Vujanović.

Na pitanje da li očekuje kakve probleme na Cetinju 28. aprila, kada je zakazana svečana sednica Skupštine Crne Gore o NATO, ali i antiNATO protesti, predsednik je kazao da ne očekuje.

"Ne očekujem probleme. Mislim da je pravo svih građana koji se ne slažu sa nekom državnom odlukom i njenom politikom da to iskažu. Konačno i u NATO državama imate proteste i povodom okupljanja i samita NATO", rekao je on.

Smatra da poslanici imaju puni legitimitet da donesu odluku o prijemu Crne Gore.

Na kraju je kazao i da očekuje da će protivnici članstva u Skupštini promeniti mišljenje kao što je on.

"Ja sam uveren da će vreme pokazati da će oni koji nisu za NATO imati potrebe i obaveze, kao što sam i ja sada kazao, da se predomisle kada vide razloge protiv i da svoje mišljenje usmere ka onome što je korist Crne Gore. Naša korist je NATO. Naša korist je Evropska unija. Ulaskom u NATO mi ćemo ubrzati ulazak u EU. Od 28 članica NATO, 22 su u EU. Mi ćemo lakše, brže i efikasnije pregovarati za evropske integracije kada budemo članica NATO", kazao je Vujanović.

(vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track