TORNADO PRETI CRNOJ GORI: Posebno ugroženi Ulcinj, Bar, Podgorica i Skadarsko jezero
Foto: Printscreen Twitter

Crveni alarm

TORNADO PRETI CRNOJ GORI: Posebno ugroženi Ulcinj, Bar, Podgorica i Skadarsko jezero

Crna Gora -

PODGORICA - Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju u Podgorici upozoreno je da postoji potencijalna mogućnost da tornado, koji je u neđelju pogodio Rim, zahvati do podne i područje Crne Gore.

Načelnik Centra za analizu i prognozu vremena u tom zavodu Branko Micev je rekao za Pobjedu da se zona sa visokim indeksom nestabilnosti sa regiona Italije premestila u pravcu istoka, što znači da će još danas biti u pravcu Jadrana i u Crnoj Gori.

U snažnoj oluji i tornadu u Italiji život su izgubile dve osobe, a kako su preneli portali razorni vetar izazvao je veliku štetu. U glavnom gradu Italije i slavni Koloseum našao se pod vodom.

"Pričam o uslovima, što nikako ne znači da će se to desiti. Visok indeks nestabilnosti naročito će biti u pravcu Ulcinja, zatim Bara, Skadarskog jezera, Podgorice i Tuzi, koji ukazuje na postojanje potencijalne opasnosti od formiranja tornada na crnogorski način", rekao je on.

Micev objašnjava da je naziv tornado lociran za američki kontinent, te da se ta meteorološka pojava na ovim prostorima stvara u manjem fizičkom obliku ili u manjim razmerama i zove se pijavica ili tromba. To, kaže on, nije klasičan tornado nego pojava nalik tornadu.

"Morska pijavica ili tromba koje se vezuje za naš geografski prostor je meteorološki fenomen, pojava koja se javlja i koja je vezana za olujno grmljavinske oblake većih razmera. Iz tog oblaka spušta se levak u pravcu površine zemlje ili površine mora, to je usisna grana i njeno usisno destvo je rotaciono kretanje vazduha u vis", navodi Micev.

Prema njegovim rečima, iz jednog oblaka mogu da se dese jedna ili više tih morskih pijavica ili trombi i da se spušte u pravcu površine zemlje ili mora.Micev kaže da se radi o izuzetno opasnoj meteorološkoj pojavi koja na liniji kretanja oblaka pravi pustoš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track