SLOVENAČKI GRAĐANI KREĆU U POMOĆ IZBEGLICAMA: Pustite ih, nećemo graničnu diktaturu
Foto: Ap

Protest zbog migranata

SLOVENAČKI GRAĐANI KREĆU U POMOĆ IZBEGLICAMA: Pustite ih, nećemo graničnu diktaturu

Region -
Od vlade tražimo da umesto praznih reči ispuni ranija obećanja da će biti solidarna, poručili slovenački levičari

Organizacija Protivrasistički front bez granica danas je pozvao građane Slovenije da im se pridruže u pohodu na granični prelaz Rigonce kod Dobove, nezadovoljna zbog ponašanja slovenačke vlade prema migrantima.

"Dajmo vladi Republike Slovenije jasnu poruku da će Slovenija pokazati solidarnost i da nikada nećemo postati granična diktatura. Ni granice nas neće zaustaviti", stoji u pozivu.

"Od vlade tražimo da umesto praznih reči ispuni ranija obećanja da će biti solidarna, i da odmah omogući siguran prelaz izbeglica i svu pomoć koja im je potrebna", rekao je novinarima u parlamentu Matej Vatovec, zastupnik opozicione Udružene levice (ZL), stranke koja je na prošlim izborima prvi put ušla u parlament.

Prema njegovim rečima vlada premijera Cerara morala bi da obustavi primenu Dablinske regulative i šengenskih propisa na svojim granicama, pustite izbeglice prema njihovim konačnim destinacijama a ostavite one koji žele da ostanu u Sloveniji.

Migranti prelaze reku između Hrvatske i Slovenije, Foto Rojters
Migranti prelaze reku između Hrvatske i Slovenije, Foto Rojters

Upozorivši da je izbeglica u Hrvatskoj sve više i da ona ne može izdržati pritisak, Vatovec je kazao da situacija na slovenačkoj granici postaje dramatična pa bi Slovenci trebalo zaista da iskažu evropsku solidarnost, a premijer Miro Cerar da se drži svojih obećanja jer je nedavno tvrdio da će slovenačka granica ostati otvorena."Vraćanje izjeglica u Hrvatsku i Mađarsku je nedopustivo i u suprotnosti s presudom Evropskog suda za ljudska prava iz 2014. godine da je svako vraćanje ljudi protiv njihove volje potencijalno kršenje ljudskih prava", rekao je Vatovec.U slovenačkoj javnosti prisutne su, s jedne strane, pohvale Cerarovoj vladi zbog njenog "čvrstog" stava prema izbeglicama i zaštite granice, ali i kritike da nije postupila humano i da nije dobro upravljala krizom za koju je znala da dolazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track