21. GODIŠNJICA OLUJE: Hrvatska država slavi zločine nad Srbima
Foto: Reuters

Uoči dana kada je počinjen nezapamćen progon

21. GODIŠNJICA OLUJE: Hrvatska država slavi zločine nad Srbima

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatska se sprema za sutrašnju centralnu proslavu 21. godišnjice vojno-policijske operacije "Oluja", tokom koje je iz te bivše jugoslovenske republike nasilno proterano više od 200.000 Srba.

Na centralnu proslavu u Kninu, kako je najavljeno, očekuje se dolazak oko 100.000 ljudi iz cele Hrvatske, za koje je obezbeđen i organizovani prevoz.

Program centralne proslave u Kninu počinje ujutro, podizanjem hrvatske zastave na tvrđavi. Zatim će uslediti mimohod do Trga Ante Starčevića, a kod spomenika "Oluja 95" predstvanici države će položiti vence i zapaliti sveće spomen poginulim hrvatskim vojnicima.

Potom će biti služena misa u kninskoj crkvi.Uveče, na gradskom stadionu, biće održan koncert Marka Perkovića Tompsona, pevača poznatog po veličanju ustaša u svojim pesmama. Koncert se održava pod nazivom "Pobeda za heroje", a sav prihod namenjen je za obnovu vodotornja u Vukovaru.

Ovogodišnji proslavu zajedno organizuju Ministarstvo odbrane, unutrašnjih poslova i veterana, kao u Kancelarija predsednice Hrvatske, te hrvatski parlament i grad Knin.Uoči proslave, večeras će, kako je najavljeno, u kninskoj tvrđavi ministri obrane Josip Buljević, veterana Tomo Medved i unutrašnjih poslova Vlaho Orepić prirediti prijem za ratne komandante vojno-policijske operacije "Oluja".

Predsednik organizacionog odbora, komandant Hrvatske kopnenene vojske general-pukovnik Mate Ostović je ranije najavio da će u organizaciji i proslavi ove godišnjice učestvovati oko 550 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, a više od 300 njih će učestvovati i u svečanom mimohodu.Takođe je iz policije najavljeno da je poseban naglasak stavljen na bezbednosni aspekt obeležavanja, kako ga u Hrvatskoj zovu, "Dana pobede i domovinske zahvalnosti", te će u Knin biti dovedene dodatne snage.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track