KOLINDA ŠOKIRALA REGION: Albanci su naša BRAĆA po oružju!
Foto: REuters

U TIRANI

KOLINDA ŠOKIRALA REGION: Albanci su naša BRAĆA po oružju!

Hrvatska -

Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak koji je do sada postigla u ispunjavanju kriterijuma neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji, izjavila je danas u albanskom parlamentu hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović

"Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak ostvaren u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU. Kao zemlja energičnih i marljivih mladih ljudi, Albanija ima izvrsne izglede", rekla je predsednica Hrvatske tokom drugog dana zvanične posete Tirani gde se sastala sa predsednikom parlamenta Granitom Rucijem.

Takođe je iskoristila priliku i da čestita albanskoj strani na odluci Evropskog veća o otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019.

"Čestitam vam na odluci Veća koja prepoznaje napredak Albanije i temelji put ka otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019. godine", rekla je.

Poručila je da će Hrvatska nastaviti da podržava proces evropske integracije Albanije prenoseći svoja iskustva i znanja stečena na sopstvenom evropskom putu.

"Trebalo bi da nastavimo zajedno da radimo kako bismo uspostavili još bolju saradnju kao zemlja sa izuzetnim geostrateškim položajem, Albanija će imati sve značajniju ulogu u jugoistočnoj Evropi. Hrvatske se raduje daljem jačanju svojih strateških odnosa s Albanijom", poručila je Grabar-Kitarović.

To će, kako je istakla, doneti pozitivne procese u susedstvu, kako u vidu stabilnosti i sigurnosti, tako i u poboljšanju ekonomske sigurnosti.

"Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga da urade," kazala je.

Ponovila je da Hrvatska pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Europe i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.

"Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznao", dodala je.

U svom govoru se osvrnula i na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu.

"Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno" objašnjava i podseća na brojne Albance koji su se borili u ratu u Hrvatskoj, prenosi Večernji list.

"Bili smo doslovno braća po oružju, pre nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi Albanci su žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i verujte mi - Hrvatska to neće zaboraviti" dodala je.

Predsednikca ističe da je Hrvatska, zemlja na raskršju hrišćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

Takođe je podsetila da prijateljstvo između dve zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istaknula ulogu albanskog Gjergja Kastriotija Skenderbega.

Kurir.rs/ Vecernji.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track