SMRT MLADIĆA NA ULICI UZNEMIRILA HRVATSKU: Stotine građana Zaprešića protestnom šetnjom upozorilo vlast da nijedno dete više ne sme da umre na takav način! (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook

koliko košta jedan život

SMRT MLADIĆA NA ULICI UZNEMIRILA HRVATSKU: Stotine građana Zaprešića protestnom šetnjom upozorilo vlast da nijedno dete više ne sme da umre na takav način! (VIDEO)

Hrvatska -

ZAGREB - Stanovnici Zaprešića su u ponedeljak protestnom šetnjom i paljenjem sveća ispred Gradske uprave protestovali zbog tragične smrti Matea Ružića (22) koja je uznemirila hrvatsku javnost.

Na stotine ljudi našlo se u povorci i pitali su se "koliko košta jedan život", preneo je portal Index.hr. Građani, koji su pred Gradskom upravom palili sveće poručili su da je to opomena gradonačelniku kako se više ne bi dogodilo da ičije dete umre na takav način. Demonstranti su pozvali gradonačelnika da nađe mehanizme za bolje funkcionisanje hitne pomoći u Zaprešiću.

Mladić je preminuo u Zaprešiću u nedelju popodne. jer u ekipi Hitne pomoći koja je došla na lice mesta nije bilo ni lekara, ni defibrilatora. Mladić je, prenose mediji, patio od astme, a u pomoć su mu prvi pritekli slučajni prolaznici.

Nakon dolaska Hitne pomoći u kojoj, kako navode, nije bilo lekara, mladića su oživljavali tehničar, sestra i slučajna prolaznica koja je medicinska sestra, ali bezuspešno, preneli su hrvatski mediji. Nakon njegove smrti, Ministarstvo zdravlja Hrvatske uputilo je inspekciju u Zaprešić..

"Prema preliminarnim informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu sve je urađeno u skladu sa pravilima struke", poručili su iz Ministarstva.

Nalaz inspekcije znaće se za nekoliko dana, ali je moguće da stigne i pre.

Ipak, taj nalaz će se odnositi samo na slucaj smrti u Zaprešiću, a ne na sistem funkcionisanja Hitne pomoći u Zagrebačkoj županiji. Dok se čeka nalaz inspekcije, saopštenjima se obračunavaju Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije i Ministarstvo zdravlja.

Iz Zavoda su poručili da je na području koje pokriva oko 320.000 stanovnika sadašnji broj timova T1 nedovoljan, dok su iz Ministarstva poručili da ZHM Županije od 2016. nije tražio nove timove Hitne pomoci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track