SKANDAL! SRPSKA DECA U HRVATSKOJ LEKTIRI PRIKAZANA KAO MONSTRUMI: Siledžije i huligani koji tuku svoju majku! U istoj, Hrvati se zaklinju Paveliću na vernost
Foto: YT Screenshot/promo

ustaški poklič u lektiri

SKANDAL! SRPSKA DECA U HRVATSKOJ LEKTIRI PRIKAZANA KAO MONSTRUMI: Siledžije i huligani koji tuku svoju majku! U istoj, Hrvati se zaklinju Paveliću na vernost

Hrvatska -

Hrvatski učenici i dalje čitaju lektiru u kojoj su Srbi prikazani kao neprijatelji, pa i kada je reč o deci, jer se dečaci srpske nacionalnosti prikazuju kao siledžije i huligane.

"Moj tata spava sa anđelima, mali ratni dnevnik" - knjiga Stjepana Tomaša koja veliča ustaštvo i u kojoj ima svega, od pokliča "Za dom spremni" do "zaklinjanja" poglavniku Anti Paveliću - i dalje je obavezna lektira za učenike osnovnih škola u Hrvatskoj.

Tako ovaj roman, u kojem se širi mržnja i podseća na strašno vreme ustaškog režima na takav način da se on gotovo glorifikuje, opet izaziva bes i nemoć svih onih koji smatraju da je krajnje vreme da se Hrvatska suprotstavi agresiji onih koji žele da rehabilituju NDH i ustaški režim, prenose Novosti.

A u samoj knjizi koja prati razmišljanje "devojčice Cvjete Matković" iz Osijeka napisana je i rečenica da je sva treperila od unutrašnjeg uzbuđenja kada je čula kako Bobo ili Jure viče: Mi smo spremni, poglavniče. Aluziju na ustaške koljače Juru i Bobana nije teško pročitati, a u rečenici "Svi su dečki na početku sastava napisali Kroacija i Za dom spremni", serviran je ustaški pozdrav kao nešto normalno i prihvatljivo.

"Od danas više ne smemo na klizalište jer su se naši dečki potukli sa jednim malim Srbinom, vršnjakom. Pojavio se odnekud i ne znam što se sve događalo pre tučnjave, ali znam da je mali odnekud izvukao nož skakavac, a naši dečki vešalice iz garderobe."

I dok mali Srbin nosi nož, a hrvatski dečaci uzvraćaju vešalicama, u lektiri za sve hrvatske učenike piše i to kako svakodnevno srpska braća tuku mater, a knjiga ne bi bila knjiga da se u njoj ne spominje i Tompson i ne slave "Čavoglave".

Zašto knjiga nije povučena, jer predstavlja obrazovnu sramotu, niko u Hrvatskoj ne objašnjava. Obrazovne institucije se pravdaju da će to uraditi sledeće godine, ali niko do sada nije objasnio kako je uopšte moguće da takva knjiga dospe do učenika. Kako je moguće da se krupnim slovima učenicima servira "uvek za dom spremni" i kako je moguće da se kreće u radikalnu reformu obrazovanja a da se događaju takve stvari.

U čak četrdeset škola u Hrvatskoj poništeni su konkursi za direktore jer prednost nisu imali kandidati koji su - branitelji. Zakon omogućava da upravnici škole postanu i osobe s minimalnim kvalifikacijama, a u više navrata do sada su veteranska udruženja pokazala ambiciju za "krojenje" nastavnih programa.

Kurir.rs/Novosti

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track