HRVATSKI ANTIFAŠISTI OGORČENI ZBOG SKANDALA NA HRT! Oni promovišu ustaštvo! Ustaški logor za srpsku decu Jastrebarsko prozvali Domom za ratnu siročad, a partizane oslobodioce - napadačima! (VIDEO)
Foto: Wikipedia, Printscreen YouTube

JEZIVA PROPAGANDA

HRVATSKI ANTIFAŠISTI OGORČENI ZBOG SKANDALA NA HRT! Oni promovišu ustaštvo! Ustaški logor za srpsku decu Jastrebarsko prozvali Domom za ratnu siročad, a partizane oslobodioce - napadačima! (VIDEO)

Hrvatska -

Hrvatska radio-televizija je 25. avgusta na svom teletekstu proglasila ustaški koncentracioni logor za srpsku decu Dečjim domom za ratnu siročad, a partizansko oslobađanje ustaškog koncentracijskog logora prozvala partizanskim napadom na decu!

Tim su se povodom oglasili iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) poslavši dva saopštenja, koja prenosimo u originalu i celosti:

HRT-ovog saopštenja proizlazi da su partizani napali decu?!

"Sramota je što se HRT u svom teletekstu od 25. kolovoza 2018. godine ispričava Hrvatskom žrtvoslovnom društvu za objavljivanje istine o dječjem ustaškom logoru u Jastrebarskom.

Istine radi, valja HRT podsjetiti da je nakon ustaško-njemačkog napada na Kozaru u ljetu 1942. tisuće Srba ubijeno bilo tijekom napada ili kasnije u ustaškom logoru Jasenovac. Djeca tih ljudi su na svirep način oduzeta roditeljima. Otimana djeca, počev od 6 mjeseci života pa do 12 godina starosti, najprije su bila držana u logoru Stara Gradiška u krajnje nehumanim uvjetima. Tek kada je vijest o odnosu prema toj djeci stigla do Zagreba, Dijana Budisavljević (Austrijanka) pokrenula je akciju za spas srpske djece.

Dio djece bio je smješten u Sisku, gdje ih je čak 1.600 umrlo u uvjetima u kojima ne bi opstali ni najzdraviji ljudi. Dio djece bio je smješten u Jastrebarskom, u bivše konjušnice kao i u zgradu starog dvorca. Samo u roku od tri mjeseca u tom logoru je umrlo 468 djece, o čemu svjedoči i spomenik na mjesnom groblju u Jastrebarskom.

Kada se govori o napadu, a u stvari o oslobođenju te djece iz logora, zar je i HRT prihvatila tvrdnju da su zločinci partizani? Pa ti borci su oslobađali djecu od ustaša. Temeljem HRT-ovog priopćenja proizlazi da su partizani napali djecu?!

Da bi bolje shvatili cjelokupne događaje o logoru u Jastrebarskom, valjalo bi pročitati i knjigu Ivana Fumića - "Djeca žrtve ustaškog režima", iz koje se može razabrati istina!

Bivši logoraši ovog logora koji, su na sreću, još živi i danas, mogu posvjedočiti što se u logoru Jastrebarsko stvarno dogodilo", navodi se u prvom saopštenjuu SABA RH.

Falsifikatori promovišu ustaštvo

U drugom saopštenju Savez antifašista osvrnuo se na lažne istorijske podatke.

"U Hrvatskoj se već niz godina falsificiraju događaji iz Drugog svjetskog rata. Naime, ovih je dana objavljeno da su u selu Višnjica i na Vagancu, uz vojne počasti, sahranjeni posmrtni ostaci više desetaka osoba, što su ih ubili partizani, odnosno borci NOB-e tijekom Drugog svjetskog rata. Oni koji o Drugom svjetskom ratu znaju malo ili nimalo takvim se informacijama indoktriniraju da su na ovim prostorima nevine ljude ubijali isključivo partizani, odnosno "komunisti".

Falsifikatori povijesti, kojima se ni na koji način ne suprotstavlja ni službena politika, a uz izdašnu asistenciju velikog dijela katoličkog klera, na sve moguće načine promoviraju rehabilitaciju ustaškog pokreta. Prešućuju se činjenice o nacističkim i fašističkim zločincima, kojima izvorno pripadaju ustaše, četnici i razne druge fašističke kolaboracionističke vojske. Ako su u Višnjici i na Vagancu pronađeni posmrtni ostaci partizanskih žrtava, je li se itko potrudio da utvrdi u kojim okolnostima su poginuli ti ljudi. Povijesna je činjenica da su se na Vagancu, kao i u drugim dijelovima Hrvatske, ustaše u službi nacističke Njemačke borili protiv Narodnooslobodilačke vojske i da su u tim borbama za tuđe interese izginuli. To se prilikom sahrane posmrtnih ostataka ne spominje!

Dok je Narodnooslobodilačka vojska oslobađala Hrvatsku od okupatora i sprječavala pljačku nacionalnih dobara, ustaše su zdušno pomagali u pljački Hrvatske. Ta se činjenica zaboravlja te se partizani, odnosno "komunisti" proglašavaju zločincima, a ustaše, pomagači okupatoru u zločinima i pljački, postaju domoljubima.

Stoga se valja upitati kuda nas vode ti falsifikati? I zašto se prešućuje da hrvatski profašisti silom nastoje Hrvatsku svrstati među poražene zemlje u Drugom svjetskom ratu?", poslala je SABA u drugom saopštenju.

Jedini na svetu logor za decu

Podsećamo, u ustaškom konc-logoru za srpsku decu kraj Jastrebarskog 1942. odvođena su srpska deca stara od jednog mesec do 14 godina uhvaćena, zarobljena i oteta na Kozari. Ukupno je bilo 3.336 dece, od kojih je 768 umoreno za mesec i po dana. Nesrećna deca bila su smeštena u memljivi stari dvorac, a katoličke časne sestre su ih "prevaspitavale" u ustaškom duhu. Deca su nosila "U" na kapama i od gladi, bolesti i "prevaspitavanja" svakodnevno su umirala.

Partizani su logor oslobodili u avgustu 1942. i ostali su šokirani prizorom. Mali mučenici su jurnuli na sunce, skakali od sreće i vešali se borcima oko vrata. Mnogi su se od iscrpljenosti onesvestili na dnevnom svetlu i suncu. Građani Zagreba, Jastrebarskog i okolnih mesta preuzeli su 1.637 dece.

Objavu na teletekstu prokomentarisao je i predsednik HSS-a Krešo Beljak na svom nalogu na Tviteru.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Wikipedia, Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja