PUPOVAC ODGOVARA HRVATSKIM VETERANIMA: Oluja je bila egzodus i stradanje Srba i vreme je da se o nekim stvarima progovori! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Facebook

ZALAŽE SE ZA NORMALIZACIJU ODNOSA

PUPOVAC ODGOVARA HRVATSKIM VETERANIMA: Oluja je bila egzodus i stradanje Srba i vreme je da se o nekim stvarima progovori! (VIDEO)

Hrvatska -

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, poručio je danas da je već prolazio kroz vreme kada su Srbi u različitim sredinama morali, početkom 90-tih, da daju izjave lojalnosti na trgovima i ulicama ili su ih potpisivali u fabrikama i to, kako je rekao, svaki pripadnik srpske zajednice nosi kao svoju najdublju traumu.

Onima koji tu traumu žele da prodube i da pojačaju strahove, kazao je da, što se njega lično tiče - neće moći.

U obraćanju novinarima, povodom zahteva za održavanje tematske sednice o nečinjenu vlasti u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina i zahteva veterana da se izjasni o Domovinskom ratu i vojno policijskoj akcii Oluja, Pupovac je rekao da je "možda i vreme da se o nekim stvarima progovori".

Podsetivši na svoj politički put, lider SDS S je rekao da mu je ovo šesti mandat u hrvatskom parlamentu, odnosno da se šest puta zaklinjao na hrvatski ustav i da, kome to nije dovoljno, treba da se zamisli u čemu je problem.

Poručio je da je spreman da odgovara za svoje reči i dela, ali ne i za tuđe.

Pošto su mu hrvatski veterani posebno zamerili prisustvo na obeležavanju Dana sećanja na žrtve Oluje, ove godine u Bačkoj Palanci, Pupovac je rekao:

"Oluja je bila egzodus i stradanje Srba iz Hrvatske, njih preko 250,000, i to je nešto od čega ne možemo pobeći i to je sastavni deo naše obaveze za suočavanje s ratnim posledicama u Hrvatskoj i svako onaj ko to želi da spreči zapravo želi da spreči normalizaciju odnosa i želi da spreči da svi koji su stradali u ratu budu poštovani i priznati".

Ujedno, istakao je, postoji želja da se zadrži manipulativan odnos prema stradanjima u ratnim godinama.

"To nisam nikad podržavao. Za mene je prihvatljiv jedino istinski moralni odnos prema stradanjima ljudi, bili oni Hrvati ili Srbi ili neko treći. I kad je to u pitanju, neka mi ne zameri niko, voleio bih više da to radimo u Hrvatskoj svi i voleo bih više da Hrvatska i Srbija oko rata i ratnih stradanja vode razgovor, nađu način kako da izađu iz te vrste ratnog iskustva i vrate se na stazu normalizacije odnosa na kojoj su ove zemlje bile u više navrata u proteklim godinama", naveo je Pupovac.

Govoreći o rečima kojima se vređa osećaj demokratskog i na antifašističkim vrednostima utemeljenog hrvatskog istorijskog identiteta, kad se, kako je rekao, vređa osećaj ljudi koji se svaki dan bore da se ne revitalizuje, ne aktuelizuju vrednosti poraženog ustaškog režima u Drugom svetskom ratu, Pupovac je rekao da je on s tim ljudima svakoga dana i deli njihova osećaja, kao i većina onih koji sa njim dele odgovornšt za predstavljanje Srba u Hrvatskoj.

Međutim, istakao je, oni koji su gluvi, slepi, kojima odgovara da se događaju stvari kakve su se dogodile pre par dana na HRT-u, državnom mediju, kada su se dva dečja logora iz vremena zločinačke ustaške države, koja je okaljala hrvatsko ime i hrvatsku ideju slobode, ne tretiraju kao dečji logori, kao logori u kojima je stradalo do 2.000 dece, a u Jastrebarskom 400 i nešto i da se to pripisuje pripadnicima Narodno-oslobodilačke borbe a ne režimu koji je njihove roditelje otpremio u Jasenovac i Aušvic i druge logore, to ne samo da nećemo prihvatiti, nego to baca senku na svakog onog, a tu ubrajam i sebe, koji želi da očuva demokratski i antifašistički karakter ove zemlje.

"A svakom ko misli drugačije reći ćemo da to nije istina. Oni koji prozivaju mene bilo bi bolje da se pozabave ovakvim pojavama, negiranjem Jasenovca koji dolazi u mainstream medije u Hrvatskoj i negiranjem dečjih logora", rekao je Pupovac.

Rekao je da poštuje sve one koji su vođeni idejom slobode vlastite zemlje, sigurnosti vlastitih porodica, mira u vlastitim naseljima i gradovima, borili se za svoju zemlju.

"To ne mogu reći za one koji hrvatsku demokratiju nastoje krojiti po meri vojnih šatora, koji bi rušili pluralizam i toleranciju, koji umesto borbe za ustavni patriotizam i za trajni mir u ovoj zemlju nastoje nametnuti vrednosti ratnog patriotizma, za koji oni znaju kakav je. A onima koji su takođe prošli rat i imaju ratna iskustva, njima odriču bilo kakvo pravo da o tome govore", naveo je.

Što se tiče izjave predsednika Sabora Gordana Jandrokovića i njegove odluke da ne uvrsti na devni red zahtev dva udruženja veterana, Pupovac je rekao da on tu odluku poštuje.

Poštovao je, kaže, i da je odluka drugačija, te dodao da bi tom prilikom imao šta da kaže.

"Možda je stvarno vreme da se o nekim stvarima počne govoriti.", rekao je Pupovac.

Istakao je i da nije poslanik u Saboru da bi oni koji su ga birali živeli u strahu.

"Nisam tu zato da bih ispunjavao zahteve za potpisivanjem lojalnosti", oporučio je Pupovac.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track