HRVATICE PROGOVORILE O HORORU U BOLNICAMA: 400 jezivih svedočanstava stiglo ministru zdravlja!
Foto: Aleksandr Lupin / Alamy / Alamy / Profimedia

ISTINA IZBILA NA VIDELO!

HRVATICE PROGOVORILE O HORORU U BOLNICAMA: 400 jezivih svedočanstava stiglo ministru zdravlja!

Hrvatska -

Predstavnice udruge Rode danas su uručile Ministarstvu zdravlja 400 svedočanstava žena koje su doživele horor u hrvatskim bolnicama. Akcija je pokrenuta posle strašne ispovesti poslanice Mosta Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC Split obavili kiretažu bez anestezije, što su iz splitske bolnice demantovali.

"Nosimo sa sobom 400 svedočanstva žena koje su doživele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka pre, posle ili za vreme porođaja", izjavila je Daniela Drandić iz udruženja Rode novinarima pred Ministarstvom zdravstva.

"Radi se o situacijama gde su žene vezivali za sto. Nema pravila, jednako je zastupljeno po celoj Hrvatskoj. To je društveni problem", rekla je ona i dodala da se bol žene smatra manje vrednom od bola muškarca.

Ministar zdravlja Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak da se u Hrvatskoj ne događaju takvi postupci.

"Ovo je istina, ovo su priče 400 žena koje su nam se za samo dva i po dana javile, ovo nije prvi put da govorimo o tome, ali se nadam da je zadnji i da će se nešto preduzeti po tom pitanju", poručila je Drandićeva.

foto: Printscreen Facebook/Roda - Roditelji u akciji

Izvršna direktorka Rode Ivana Zanze kaže da je ovo nasilje nad ženama uslovljeno njihovim polom, ali da je, nažalost, na ženama "da uveravaju institucije da se to dogodilo".

foto: Printscreen Facebook/Roda - Roditelji u akciji

Ispovest poslanice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru izazvala je veliku reakciju javnosti, dok su se zvaničnici, sa ministrom Kujundžićem, ujedinili u tvrdnji da se takve stvari ne događaju u Hrvatskoj.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track