SKANDAL U ZAGREBU! Apotekarka odbila da devojci na recept da pilule za kontracepciju! Pozvala se na PRIGOVOR SAVESTI!
Foto: Profimedia

LUDILO!

SKANDAL U ZAGREBU! Apotekarka odbila da devojci na recept da pilule za kontracepciju! Pozvala se na PRIGOVOR SAVESTI!

Hrvatska -

Apotekarka u jednoj zagrebačkoj apoteci odbila je da mušteriji da pilule za kontracepciju iako je ova imala uredno overen lekarski recept.

Šokirana devojka ispričala je da joj je ginekolog prepisao te hormonske tablete prvenstveno zbog preobilne menstruacije, a zatim i kao način kontracepcije.

"Pozvala se na priziv savesti jer ona 'po svojim uverenjima ne podržava upotrebu pilula kao način kontracepcije'", priča ona. "U apoteci nije radio niko osim nje, pa niko drugi nije ni mogao da mi izda te tablete, a apotekarka mi je rekla da dođem ujutro, kad ona ne bude tu. Kako ona to može da odluči? Prvo ginekolozi, sad apotekari - pa dokle će to ići?", pita se ona.

Sandra Čelina, vlasnica apotreke, potvrdila je da se to stvarno desilo.

foto: Profimedia

"Naravno da sam upoznata s tim, ja sam upravnica apoteke. To se dogodilo jer je druga osoba bila bolesna, ali nisam dužna da vam išta odgovaram", odbrusila je ona novinarima i dodala da je svoj stav poslala Hrvatskoj lekarskoj komori.

Po hrvatskom Kodeksu lekarske etike i deontologije apotekar ima pravo na prigovor savesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika, a apoteka mora da organizuje rad tako da drugi apotekar svakako mora da usluži građane.

"U ovom konkretnom slučaju, ukoliko apoteka kao ustanova u celini nije u mogućnosti da izda određeni lek zbog prigovora savesti svojih zaposlenih, smatram da to znači dovođenje u opasnost zdravlja korisnika", kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljka za ravnopravnost polova.

foto: Printscreen YouTube/SBTV

Višnja Ljubičić: Korisnik mora da bude uslužen u apoteci

I do sada je bilo slučajeva da su apotekari kršili prava korisnika, ali niko zbog toga nije odgovarao.

Inače, u Hrvatskoj je pozivanje na prigovor savesti postalo često među lekarima, pa čak 58,8 odsto ginekologa-akušera odbija da vrši pobačaje. Ali Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savetovanje i istraživanje, koji se već dve decenije bavi pitanjem seksualnih i reproduktivnih prava žena, kaže da nije isto ginekolog i apotekar.

"U apotekarstvu nema mesta prigovoru savesti jer ne postoji valjano opravdanje za odbijanje izdavanja lekova osobama kojima su ti lekovi neophodni. Lična i moralna stajališta i interpretacije koje nisu u skladu sa naučnim saznanjima i postojećim medicinskim standardima ne smeju da budu prepreka u pružanju usluge. Apotekari koji se protive upotrebi kontracepcije dobro znaju da se hormonalne pilule, osim u kontracepcijske svrhe, koriste i za lečenje, prevenciju bolesti i očuvanje plodnosti", kaže ona i dodaje da ne žive sve žene u gradovima gde ima više apoteka, što je poseban problem.

SMRTNI GREH?

Očekivano, potpuno drugi stav propagira don Damir Stojić, studentski kapelan najpoznatiji po izjavi da žene ne mogu da zatrudne tokom silovanja. On tvrdi da bi apotekari koji se ne pozovu na prigovor savesti kad pacijentkinja donese recept za kontracepciju - počinili smrtni greh.

Kurir.rs/Faktograf.hr

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track