DIREKTOR MOLA NA CRVENOJ POTERNICI INTERPOLA: Hrvatska tvrdi da je davao mito Sanaderu!
Foto: Profimedia

odluka u korist hrvatske

DIREKTOR MOLA NA CRVENOJ POTERNICI INTERPOLA: Hrvatska tvrdi da je davao mito Sanaderu!

Hrvatska -

Interpol je odlučio da ponovo na crvenu poternicu stavi šefa MOL-a Žolta Hernadija, a na zahtev Hrvatske, saopštio je hrvatski MUP.

Izvršni odbor Interpola, koji je pre dve godine odlučio da izbriše Hernadija iz svoje evidencije, ovog puta odlučio je u korist Hrvatske, a evropski nalog za hapšenje biće poslat direktno Mađarskoj.

Prema nezvaničnim informacijama, tu odluku osporavala je jedino Mađarska, a presudna je bila odluka Evropskog suda u Luksemburgu da Hernadija treba izručiti Hrvatskoj, prenosi Dnevnik.hr.

U novembru 2016. godine Izvršni odbor Interpola je nakon dugog i iscrpnog postupka odlučio da ukine potragu za Hernadijem putem Interpola i da zabrani Hrvatskoj da koristi kanale Interpola u ovom predmetu.

foto: Reuters / Antonio Bronić

Kompanija MOL nazvala je potez Interpola iznenađujućim,jer je pre dve godine međunarodno telo za trgovačku arbitražu presudilo da dokazi Hrvatske nisu bili dovoljni da bi dokazali da su neki sklopljeni ugovori između hrvatske vlade i MOL-a 2009. godine bili rezultat korumpiranih aktivnosti, prenosi Rojters.

Direktor MOL-a Zolt Hernadi traži se u Hrvatskoj zbog navodnog davanja mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, a kako bi omogućio MOL-u da postane ključni donosilac odluke u hrvatskoj energetskoj kompaniji INA, u kojoj je MOL najveći, ali ne i većinski vlasnik.

U Hrvatskoj je 2014. godine bivši premijer Ivo Sanader optužen na osam i po godina zatvora zbog primanja mita od MOL-a, međutim hrvatski Ustavni sud je 2015. godine naložio ponovno suđenje zbog proceduralnih grešaka.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja