ODRŽANA KOMEMORACIJA PORODICI ZEC: Položeni venci u znak sećanja na Mihajla, Mariju i Aleksandru koji su pobijeni 1991. godine
Foto: Youtube/Printscreen

godišnjica krvavog zločina

ODRŽANA KOMEMORACIJA PORODICI ZEC: Položeni venci u znak sećanja na Mihajla, Mariju i Aleksandru koji su pobijeni 1991. godine

Hrvatska -

Povodom 27. godišnjice ubistva porodice Zec, grupa građana u subotu je položila venac, ruže i sveće na mesto ubistva na Medvednici i održala komemoraciju za Mihajla, Mariju i Aleksandru koji su ubijeni 1991. godine.

Mihajlo na kućnom praga na zagrebačkoj Trešnjevci, a njegova žena i 12-godišnja ćerka u šumi na Sljemenu.

Član stranke Napred Hrvatska i novinar Drago Pilsel je rekao kako je likvidacija Mihajla i Marije Zec kao i njihovog najstarijeg deteta, 12-godišnje Aleksandre, jedno od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije.

"Taj slučaj, možda jasnije nego drugi, dovodi u pitanje odbrambeni karakter Domovinskog rata. Počinioci su bili pripadnici specijalnih jedinica koji su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka. Neki su nakon toga napredovali u karijeri, neki su odlikovani, što navodi na zaključak da su ljudi ubijani po nalogu državne vlasti", ocenio je Pilsel.

Imućni zagrebački mesar Srbin Mihajlo Zec je ubijen je kada je pokušao da pobegne iz kuće na Trešnjevci, a naoružane osobe su njegovu suprugu i maloletnu ćerku odvele do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu kod Zagreba i tamo ih ubili. Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnom mestu Mihajla Zeca.

Na komemoraciji su bili i predstavnici "Documente" Eugen Jakovčić, Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) Zoran Pusić, udruženja "Solidarna" Marina Škrabalo i drugi.

Kurir.rs/Beta Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track