TUĐMAN DOBIO SPOMENIK, ALI NI ROĐENI SIN NE MOŽE DA GA PREPOZNA: Sa protesta poručili da je današnja Hrvatska njegov najverniji spomenik! (VIDEO)
Foto: EPA / Antonio Bat

polemike u javnosti

TUĐMAN DOBIO SPOMENIK, ALI NI ROĐENI SIN NE MOŽE DA GA PREPOZNA: Sa protesta poručili da je današnja Hrvatska njegov najverniji spomenik! (VIDEO)

Hrvatska -

U Zagrebu je danas otkriven spomenik prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, koji je izazvao velike polemike u hrvatskoj javnosti, između ostalog jer Tuđmanov lik ni rođeni sin Stjepan ne može da prepozna.

Još jedan u nizu spomenika kojih ima širom Hrvatske, otkriven je na ceremoniji kojoj je prisustvovao državni vrh uključujući predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića ali ne i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Izgled spomenika, međutim, izazvao je različite komentare u hrvatskoj javnosti, a Tuđmanov sin Stjepan je za hrvatski portal „24 sata“ otkrio da se slaže s tvrdnjama da zagrebački spomenik ni najmanje ne liči na njegovog oca.

"Što se tiče svih skulptura i bista širom Hrvatske, iskreno nisam srećan što je to prepušteno isključivo imaginaciji umetnika. Moram da nagađam šta je zapravo umetnik likom moga oca hteo da kaže", rekao je on.

foto: Facebook video / 24sata

Uoči otkrivanja, održan je i protest protiv podizanja spomenika Tuđmanu na kom je poručeno da je "današnja Hrvatska najverniji spomenik" bivšem predsedniku.

"Danas imamo Hrvatsku u kojoj se ne poštuju ljudska prava, onakvu kakvu je zamislio - sa oko 200 bogatih porodica, Hrvatsku koja sve više širi mržnju prema svima ostalima. Svi se sećamo njegove izjave da je vrlo sretan što mu žena nije ni Jevrejka ni Srpkinja" objasnila je jedna od učesnica protesta.

Na skupu je došlo i do incidenta kada je jedan muškarac uzviknuo "Tuđman zločinac!". Kako je preneo portal Index, on je potom fizički napadnut nakon čega je intervenisala i policija.

Kolumnista Tomislav Klauški za 24sata.hr ističe da je spomenik Tuđmanu postavljen na platou kod dvorane Lisinski ne samo da se ne može prepoznati, već je, kako se navodi, teško zaključiti šta bi u današnje vreme taj spomenik trebalo da simbolizuje, kao i kakvu bi poruku trebalo da pošalje.

Osim, naravno, što bi trebalo, dodaje, da posluži "političkim patuljcima" da se u "histeričnoj predizbornoj kampanji još malo propnu na ramenima ovog političkog ' giganta'".

"Krenimo najpre od formalnosti. Spomenik Tuđmanu podiže se u gradu u kojem pokojni predsednik nije dozvoljavao ono što je nazivao 'opozicionom situacijom'" i podiže ga gradonačelnik (Milan Bandić), koji je gradio SDP dok je Tuđman odbijao da prizna legalne i legitimne opozicione, pa tako i SDP-ove, gradonačelnike", pita Klauški.

foto: EPA / Antonio Bat

Navodi da se spomenik podiže na godišnjicu "notornog Tuđmanovog govora o 'žutim i zelenim vragovima'", ali, podseća se, i na prvu godišnjicu haške presude Franji Tuđmanu zbog zločinačkog poduhvata u Bosni i Hercegovini.

Klauški pita šta to zapravo govori o današnjoj Hrvatskoj i kome uopšte danas treba više Tuđman, nakon više od decenije detuđmanizacije, praćene procesuiranjem hrvatskih ratnih zločina koje je Tuđmanov režim zataškavao, praćene borbom protiv korupcije koju je Tuđman utemeljio, praćene istom borbom protiv klijentelizma, nepotizma, gaženja zakona i institucija koje je i Tuđman gazio, a za slobodu medija i manjina koje je i Tuđman ugrožavao.

Kurir.rs / 24sata.hr

Foto: EPA / Antonio Bat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track