JEDEM SVAKI TREĆI DAN, KAD PLATIM STRUJU I KOMUNALIJE, NEMAM ZA HRANU: Vapaj Davora iz Hrvatske potresao je region! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Facebook

PRIČA KOJA ĆE VAS RASTUŽITI

JEDEM SVAKI TREĆI DAN, KAD PLATIM STRUJU I KOMUNALIJE, NEMAM ZA HRANU: Vapaj Davora iz Hrvatske potresao je region! (VIDEO)

Hrvatska -

Davor Vitasović (46) iz Krapna kraj Raše u Hrvatskoj, godinama preživljava strepeći za život u staroj zgradi koju deli s dvadesetak stanara.

Kada se smirio od jecaja, Vitasović je otvorio vrata ormarića u kojem nema gotovo ništa za jelo.

"Ovako mi je svaki dan. Tri dana jedem, pa tri ne. Jedem samo ako mi komšija nešto donese, inače bih umro od gladi. Plafon u sobama pada u komadima, a gotovo svaku noć probudi me buka. Zidovi su se ogulili i popucali, a s plafona, na delu gde je luster, iskri kad upalim svetlo. Čudo da me struja još nije ubila. Živim u tom stanu šest-sedam godina", priča Davor.

"Pod je propao, jedva se hoda, a komšija zbog količine vode u svom WC-u, koja se stalno diže čim pusti vodu, koristi moj već dve godine. U zamenu mi skuva pasulj, supu i donese kad god nešto ima i može", kroz suze je sve u jednom dahu ispričao Vitasović.

Kaže da o božićnim praznicima ne razmišlja. Božićne lampice ni nema, a i da ih ima ne bi ih smeo upaliti da se stan ne zapali. Drva za ogrev su samo san.

Razmišlja samo o tome kako će preživeti dan i hoće li imati komad hleba.

"Živim od 1.150 kuna (18.424 dinara (ali u Hrvatskoj gde je skuplji život nego u Srbiji)) socijalne pomoći, a kada platim režije, struju i vodu, nemam ništa za hranu. Možda 50 kuna (800 dinara)", kaže. Njegovu priču potvrdila je nekolicina stanara koji takođe žive u nehumanim uslovima. Davora je majka ostavila nakon rođenja. Napustio ga je i otac, pa je završio u domu za nezbrinutu decu.

"Odrastao sam u domu i išao u specijalnu školu. Teško je nekome takvom kao što sam ja naći bilo kakav posao, pa sam na birou za zapošljavanje još od kraja devedesetih. Stalno pitam ima li posla, a oni odgovaraju da nema. Preživljavam od novca koji dobijem ako me neko zove da mu nacepam i slažem drva ili uredim vrt. Niko mi ne pomaže," kazao je Vitasović.

"Bio sam i u opštini gde su mi rekli da me ne mogu smestiti negde u humanije uslove i da ne mogu ništa učiniti kako bi mi pomogli. Pitao sam ih i može li se nešto učiniti da se barem popravi krov na zgradi koji se urušava. Odgovorili su mi da se to ne može popraviti jer je zgrada previše propala", rekao je Vitasović.

Davor Vitasović ima brata koji je teško bolestan pa mu ne može pomoći, a sestra, koja živi u Krapnju, takođe živi u bedi i ne može mu pomoći. Vitasović se nikada nije ženio i nema dece.

Kurir.rs/ 24sata.hr

Foto: Printscreen/ Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track