HRVATI SAGRADILI NAJVEĆI POLARNI KRUZER, OVO JE LUKSUZNI HOTEL NA MORU: Sobe su u mermeru, može da primi 228 putnika, ali je za sve potreban VEOMA DUBOK DŽEP! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

deo impozantne flote

HRVATI SAGRADILI NAJVEĆI POLARNI KRUZER, OVO JE LUKSUZNI HOTEL NA MORU: Sobe su u mermeru, može da primi 228 putnika, ali je za sve potreban VEOMA DUBOK DŽEP! (VIDEO)

Hrvatska -

U pulskom brodogradilištu Uljanik ovih se dana uprkos svim pitanjima oko njegovog opstanka završava najskuplji brod koji se trenutno gradi u Hrvatskoj - polarni kruzer "Senik eklips" (Senic Eclipse) australijskog bogataša Glena Moronija.

Završeno je farbanje spoljne oplate ovog luksuznog broda na kojem radi od 400 do 700 ljudi, od čega je angažovano oko 10 odsto radnika Uljanika. Ostali su Uljanikovi kooperanti i ljudi iz "Scenic Grupe" koja gradi brod. Kada bude gotov, biće deo flote od dvadesetak luksuznih kruzera kojima se ova kompanija ponosi.

Ovaj kruzer bi trebalo da primi prve goste sredinom ove godine, i to s velikim kašnjenjem, budući da je već trebalo da bude na svom prvom putovanju krajem avgusta 2018.

Radovi na brodu sada se nesmetano odvijaju, a na svoje prvo putovanje kruzer će putovati Mediteranom. Prva luka će biti Barselona. Zbog kašnjenja cene su nešto manje. Isto tako, svima koji su bukirali prvo putovanje, kompanija je refundirala troškove otkazivanja rezervacije, prenosi Novac.hr.

foto: Youtube/Printscreen

"Ovaj kruzer je jedan od najkompleksnijih brodova u tom segmentu koji se danas gradi na svetskom nivou i ponosni smo na njega. Imali smo značajne poteškoće gde je došlo o pomaku u rokovima, međutim, znanje Uljanika je da se jedan takav objekat napravi u rekordnim rokovima u odnosu na okolnosti. I sam je vlasnik u nekoliko navrata naglašavao da je u odnosu na same okolnosti, rok nešto što je iznad njegovih očekivanja. Brod je sada u završnoj fazi", kazao je predsednik uprave Uljanika Emil Bulić.

Brod se inače gradi na delu obale brodogradilišta koja je pod kontrolom od prvog dana. Čuvaju ga radnici obezbeđenja, a mogu da uđu samo radnici koji rade na brodu, i to karticama. Brod je inače porinut u more početkom prošle godine, a radovi su na njemu više puta obustavljeni zbog štrajkova. Sada su užurbani.

Kako navode u Uljaniku, reč je o prvom ugovorenom i najvećem putničkom brodu tog tipa u polarnoj klasi 6 u svetu i najskupljem brodu ikad sagrađenom u nekom hrvatskom brodogradilištu. Dugačak 168, a širok 21,5 metara, to je superluksuzni polarni kruzer čije su kabine, njih 114, površine od 30-tak do čak 195 kvadrata. Pravi je hotel sa šest zvezdica na moru. Sobe su u mermeru i opremljene luksuznim dizajnerskim predmetima.

Moći će da primi 228 putnika, koji će uživati u čistom luksuzu. Na pet paluba smestio se i spa centar, pozorište, konferencijska sala , bazen, devet restorana i pet barova.

Gosti će moći da istražuju i područja kuda plove, i to zahvaljujući mini-podmornici za podvodne avanture i dva helikoptera za istraživanja teško dostupnih područja. Osim toga, kruzer je posebno ojačan kako bi bio prilagođen plovidbi zaleđenim morima i u najtežim uslovima na moru. Stoga je namenjen okeanskoj plovidbi, uključujući i polarna mora. Procenjuje se da će se cena aranžmana po osobi kretati oko 150.000 dolara.

Kurir.rs/Novac.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track