ŠAMARČINA MILANU BANDIĆU: Poslednji šef diplomatije Jugoslavije Budimir Lončar odbio da primi priznanje Grada Zagreba
Foto: Beta/Miloš Miškov

ŠAMAR BANDIĆU

ŠAMARČINA MILANU BANDIĆU: Poslednji šef diplomatije Jugoslavije Budimir Lončar odbio da primi priznanje Grada Zagreba

Hrvatska -

Budimir Lončar (94), poslednji ministar inostranih poslova Jugoslavije, izjavio je da ne želi da primi medalju Grada Zagreba za doprinos saradnji Hrvatske i EU, koju mu je dodelio gradonačelnik Milan Bandić.

Lončar je u saopštenju naveo da je postao "objekat javnog, odnosno medijskog, iživljavanja pojedinaca i grupa koji preko mene žele da se obračunaju s prošlošću" i predmet kampanje "koja poprima sve odlike javog linča".

On je napisao da nema nameru da se brani od neosnovanih i bezpredmetnih "recikliranih optužbi" jer o svemu postoje dokumenta i živi svedoci i dodao da mu je ispod časti da ulazi u polemiku s onima koji ga optužuju. Međutim, dodaje ne može da ne zapazi da značajno ćute "organi i institucije države koji bi im po službenoj dužnosti morali da poklone ne samo pažnju, nego i da reaguju na njihovo nedopustivo i anticivilizacijsko ponašanje".

foto: Profimedia

Austrijski kancelar Franc Vranicki i Budimir Lončar 1989.

"Jednako mi je tako ispod časti da licitiram s onim šta sam uradio za Republiku Hrvatsku i njen položaj u svetu posle raspada Jugoslavije. I o tome postoje dokumenti, zapisnici i živi svedoci koji znaju što je i kako je bilo. U nastalim okolnostima niti mogu niti želim da primim priznanje koje hteo da mi uruči zagrebački gradonačelnik", navodi Lončar.

"Naprosto ne želim ni na koji način da učestvujem u toj žalosnoj drami koja sramoti moju domovinu, Republiku Hrvatsku. Ovo je moja konačna odluka i poslednja reč u toj stvari", piše u saopštenju.

"Činjenice mogu da se krivotvore, prećutkuju i zlonamerno interpretiraju, može se bezočno lagati, ali na kraju će činjenice ostati ono što jesu: činjenice. Naša prošlost uključuje i strahote ustaške NDH i pobedonosnu Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj sam s ponosom učestvovao dajući svoj skromni doprinos tome da su u Hrvatskoj danas i moj Zadar, i Rijeka, Istra i ostrva, kao i to što je Hrvatska na kraju Drugog svetskog rata bila na pobedničkoj strani", objasnio je on. Dodao je da je uticao i na posleratni razvoj i međunarodnu afirmaciju Jugoslavije, a ostavio je traga i na sada već tri decenije dugoj samostalnosti Republike Hrvatske, o čemu mogu da govore objektivni istoričari, ali ne i zapenjeni hajkači.

"A ja neću nikome dopustiti da mi otme moj mir i dostojanstvo", zaključuje Lončar.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Foto: Beta/Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track