OTVOREN JAHORINA EKONOMSKI FORUM: Fokus na ekonomiji novog doba (FOTO, VIDEO)
Foto: RTRS

napredak

OTVOREN JAHORINA EKONOMSKI FORUM: Fokus na ekonomiji novog doba (FOTO, VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog rasta u fokusu su ovogodišnjeg četvrtog Јahorina ekonomskog foruma, koji se održava danas i sutra u hotelu Termag na Јahorini.

11.08 - Potpredsednik Dojče Telekoma Borislav Tadić predstavio je najnovija dostignuća u oblastima inovacija.

Borislav Tadić
Borislav Tadićfoto: RTRS

10.40 - Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, obraćajući se na Forumu izrazila je zadovoljstvo što već drugu godinu prisustvuje ovom skupu.

Ana Brnabić
Ana Brnabićfoto: RTRS

"Privredni rast i jaka ekonomija dolaze tek kada imamo stabilnost i mir i to je ono što je potrebno regionu. Vlada Srbije donela je odluku o tome da Srbija Srpskoj u ovoj godini uplati sredstva od 9,3 miliona evra za rekonstrukciju mnogih objekata širom Srpske, škola, vrtića, za izgradnju puteva", istakla je premijerka Srbije, dodavši da četvrta industrijska revolicija i vreme digitalizacije znači više novca i bolji kvalitet života građana.

10.25 - Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, nakon što je pozdravila sve prisutne i organizatore Foruma, istakla je da su promene u društvu toliko upečatljive da je potrebno vidjeti u kom pravcu treba ići dalje.

Željka Cvijanović
Željka Cvijanovićfoto: RTRS

"Zahvaljujući tehnološkim inovacijama naš svijet ide u novom pravcu, omogućava novi način komunikacije i stoga se treba odrediti kako ukorak s novim dostognućima", rekla je Cvijanovićeva, dodavši da su mnoge stvari uveliko i bespovratno prevaziđene.

10.15 - Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac na početku govora se zahvalio predsednici Srpske Željki Cvijanović i predsjedavajućem Predsjedništva Miloradu Dodiku na pokroviteljstvu.

On je istakao da je četvrta industrijska revolucija uveliko počela, a da domaće snage i zemlje regiona moraju odvojiti dodatnu energiju da bi uhvatili korak sa razvijenim zemljama.

"Evropska komisija je 2016. godine predstavila planove i programe za podršku digitalizacije evropske industrije. Tada je procinjeno da će se digitalizacijom tokom pet godina povećati godišnji prihod evropskog industijskog sektora za više od 110 milijardi evra. U EU je do 2030. godine planirano da se investira 350 milijardi evra u industriju 4.0. To nam nedvosmisleno govori o velikoj posvećenosti digitalizaciji zemalja članica EU", rekao je Grabovac.

Tema ovogodišnjeg foruma je "Ekonomija novog doba, inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja".

Kurir.rs/RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track