OPASNA ŽIVOTINJA PRIMEĆENA U JADRANU: Stručnjaci upozoravaju na meduzu čiji dodir izaziva velike opekotine
Foto: Profimedia

nije za kupanje

OPASNA ŽIVOTINJA PRIMEĆENA U JADRANU: Stručnjaci upozoravaju na meduzu čiji dodir izaziva velike opekotine

Hrvatska -

Kod Betine na ostrvu Murteru pojavila se Kompas meduza ili Chrysaora hysoscella za koju stručnjaci upozoravaju da se ne sme dirati, jer pri dodiru izaziva žarenje i opekotine, piše Morski.hr.

Kompas meduza, vrsta je koja je živi u obalnim vodama Atlantskog okeana i Mediteranskog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Karakteritične je žuto smeđe boje koja podseća na kompas, a može da naraste do 30 centimetara.

Ima 24 pipka koji su podeljeni u tri grupe po 8. Gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode, opisuje Centar za istraživanje specifičnih vrsta:

"Iako se u prolećnim mesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi polnu zrelost i preživi do leta. Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje poseduju žarne stanice na svojim pipcima te tako, u kontaktu sa njom mogu da izazovu opekotine na koži. Njihova pojava se beleži ciklično ali ne svake godine".

Životni vek meduze je jedna godina. Pretpostavlja se da umiru nakon oslobađanja gameta.

Ujedno, Centru za specifične vrste u avgustu 2018. godine dojavljeno da se ista meduza pojavila pored Poreča. Iz Centra još savetuju da se ne približavate spomenutim meduzama, a ako se ipak dogodi da vas opeče, mesto bi trebalo da ohladite i namažete aloa verom ili sličnim gelom koji sprečava opekotine.

Kurir.rs Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track