Najnovije vesti

MERKELOVA, TOMPSON I BLAJBURG: Nemačkoj kancelarki na skupu HDZ puštali pesmu ustaškog pevača, ona se prisutnima obratila na hrvatskom i sama zapevala OVO!
Foto: EPA

poruka

MERKELOVA, TOMPSON I BLAJBURG: Nemačkoj kancelarki na skupu HDZ puštali pesmu ustaškog pevača, ona se prisutnima obratila na hrvatskom i sama zapevala OVO!

Hrvatska

Nemačka kancelarka Angela Merkel juče je gostovala u Zagrebu, na Markovom trgu ju je dočekao premijer Hrvatske Andrej Plenković, a posle toga je nemačka kancelarka bila počasni gost na predizbornom skupu HDZ (uskoro se održavaju izbori za Evropski parlament).

Ovaj miting je održan u zagrebačkoj Ciboni, a zagrebački mediji prenose da je s razglasa u jednom trenutku puštana muzika neoustaškog muzičara Marka Perkovića Tompsona. Portal Indeks prenosi da je nemačka kancelarka u jednom trenutku i zapevala himnu HDZ-a „Bože, čuvaj Hrvatsku“.

 

Član HDZ-a Karlo Resler je tokom obraćanja okupljenima rekao da su mu misli u Blajburgu, za koji je kazao da je jedna od najvećih tragedija hrvatskog naroda. Merkelova je rekla da je nacionalizam neprijatelj koji želi da uništi Evropu.

„U Nemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate šta to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir“, rekla je Merkelova u obraćanju pristalicama HDZ-a.

 

A to se, kako je dodala, može uraditi samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, a s druge strane da „budemo u stanju da se stavimo u situaciju drugog i da gradimo mostove i da u Evropi pronalazimo zajednička rešenja“, prenosi Hina.

 

„Evropa je projekt slobode, znate da sam i ja živela u diktaturi i da nisam mogla da putujem i dođem u bivšu Jugoslaviju“, rekla je Merkelova. Ona je rekla da se Nemačka ujedinila pre 30 godina i da je važno raditi na očuvanju mira i slobode.

 

Merkelova je istakla da biti ponosan na svoju zemlju nije u suprotnosti sa izgradnjom Evrope. „Nacionalizam pokušava da uništi Evropu i protiv toga se moramo boriti“, rekla je ona. Svoj je govor zaključila na hrvatskom jeziku, poručivši: „Izađite na izbore, podržite Evropu mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ!“.

 

Kurir.rs
Foto: EPA

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...