SANADERU POVEĆANA KAZNA, A SAD STIGLO I OBJAŠNJENJE ZAŠTO: Sud tvrdi da prva presuda bila preblaga
Foto: Beta/Admir Buljubašić

korupcija

SANADERU POVEĆANA KAZNA, A SAD STIGLO I OBJAŠNJENJE ZAŠTO: Sud tvrdi da prva presuda bila preblaga

Hrvatska -

Vrhovni sud Hrvatske objavio je danas razloge zbog kojih je povisio zatvorsku kaznu bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu u korupcijskoj aferi Planinska, ocenivši da je reč o jednom od "najpogibeljnijih oblika kriminalnog postupanja".

Sud je na sednici početkom aprila povisio prvostepenu presudu od četiri i po godine zatvora na šest godina zatvora, pa je bivši premijer i nekadašnji predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) uhapšen budući da mu je izrečena kazna zatvora duža od pet godina.

U obrazloženju presude Vrhovni sud je naveo da je prvostepena presuda bila "preblaga". Uz to se dodaje da je zagrebački sud pravilno pošao od šireg konteksta jer je "reč o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku" i da je "pravilno uzeta u obzir izuzetna pogibeljnost postupanja koje se vidi u tome da je optuženik najteži oblik političke korupcije sam osmislio, a u realizaciji kriminalnog plana i njegovom prikrivanju je bio ustrajan".

"Reč je o korupciji koja se sprovodila kao način života u uverenju da je obavljanje najodgovornijih funkcija u društvu osnova bogaćenja, a u svemu je bilo dominantno koristoljublje", navodi se u obrazloženju koje je objavjenom na sajtu Vrhovnog suda.

Zato je, dodaje se, ocena najvišeg suda u Hrvatskoj da je "ovakav oblik koruptivnog postupanja čelnog čoveka izvršne vlasti, motivisan isključivo lukrativnim pobudama, jedan od najpogibeljnijih oblika kriminalnog postupanja jer se zbog uskih egoističnih interesa grubo obezvredjuju temeljne društvene vrednosti na kojima počivaju demokratski uredjene države i to od samog vrha vlasti koji je izabran da te vrednosti brani i koji mora biti garant poštovanja zakona".

Sud je ukazao da kad predsednik vlade koristi državne institucije radi "svog beskrupuloznog bogaćenja, pritom smišljeno dajući takvom kriminalnom postupanju privid zakonitosti, na taj način ne samo da nanosi visoku materijalnu štetu društvu, nego i krši princip vladavine prava koji je conditio sine qua non svakog pravno uređenog društva".

Uz to, Vrhovni sud smatra da nije pravilno ocenjenja ni okolnost da je optuženik ostvario za sebe izuzetno visoku protivpravnu imovinsku korist u visini od više od 17 miliona kuna, koje Sanader mora da vrati u državni budžet.

U slučaju Planinska bivši premijer je osudjen da je pomogao bivšem poslaniku HDZ-a i vlasniku lanca mesara Stjepanu Fioliću da 2009. godine po znatno višoj ceni od tržišne Ministarstvu regionalnog razvoja proda zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici.

Prema presudi, državni budžet je zbog takve cene oštećen za 15 miliona kuna, a Sanader od Fiolića dobio proviziju od 17 miliona kuna.

Zajedno sa Sanaderom osudjeni su i Stjepan Fiolić, koji je na sudjenju priznao nedelo, pa je osudjen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krompire, kao i Mladen Mlinarević za kojeg je utvrdjeno da je izradio uvećanu procenu vrednosti nekretnine.

Fiolić je na prvom sudjenju priznao da je Sanaderu u njegovu vilu u Kozarčevoj ulici u Zagrebu odneo deset miliona kuna i milion evra u kartonskoj kutiji za viršle.

Nekada najmoćniji hrvatski političar u još nekoliko slučajeva tereti se za korupciju.U svim slučajevima on negira krivicu i tvrdi da je žrtva političkog progona.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta/Admir Buljubašić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track