USTAŠKI POZDRAVI I TOMPSONOVE PESME U CENTRU ZAGREBA: Skupovi protiv abortusa širom Hrvatske! Zaustavile ih devojke u krvavim spavaćicama! (VIDEO)
Foto: EPA / Antonio Bat

prisutne i časne sestre

USTAŠKI POZDRAVI I TOMPSONOVE PESME U CENTRU ZAGREBA: Skupovi protiv abortusa širom Hrvatske! Zaustavile ih devojke u krvavim spavaćicama! (VIDEO)

Hrvatska -

Širom Hrvatske održava se Hod za život, čiji učesnici traže otežavanje ili zabranu abortusa, a u Zagrebu okupljeni slušaju pesme proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona, a jedan muškarac nosi majicu Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS-a) na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Pred povorku Hoda za život, u kojoj učestvuju pripadnici Katoličke crkve, uključujući časne sestre, selo je nekoliko aktivistkinja za pravo na abortus, noseći majice s mrljama koje podsećaju na krv.

foto: EPA / Antonio Bat

Policija je aktivistkinje prvo upozorila da se sklone, a potom je počela da ih fizički sklanja sa ulice.

"Mi našim krvavim spavaćicama pokazujemo šta bi se dogodilo da se pobačaj zabrani. Ni država ni crkva ne mogu nam narediti da rađamo", poručile su aktivistkinje.

S druge strane, učesnici Hoda za život vređali su aktivistkinje, a na pitanje zašto to rade, jedan od njih je odgovorio: "Ja sam petoro dece napravio, a ti ni jedno".

foto: EPA / Antonio Bat

Među okupljenima na zagrebačkom Zrinjevcu je i nekoliko muzičara s gitarama koji pevaju, između ostalih, pesme Marka Perkovića Tompsona.

Već na samom početku, kako navodi hrvatski portal Index, uočen je muškarac u majici HOS-a, na kojoj stoji ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Učesnici Hoda za život okupljaju se i na splitskoj Rivi. U Zadru su osvanule protestne čitulje s natpisom: "Večna uspomena i sećanje na sve ŽENE preminule zbog lekarskog prigovora savesti i obavljanja pobačaja u nesigurnim uslovima".

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Antonio Bat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja