HRVATSKI ESKOBAR DOBIO 9 GODINA ZATVORA: Prnjata u Kolumbiji čuvala vojska, a kokain je pravio u prašumama! Uhvatili ga kad je prokrijumčario 100 kila kokaina (VIDEO)
Foto: PrintScreen

nagodio se posle priznanja krivice

HRVATSKI ESKOBAR DOBIO 9 GODINA ZATVORA: Prnjata u Kolumbiji čuvala vojska, a kokain je pravio u prašumama! Uhvatili ga kad je prokrijumčario 100 kila kokaina (VIDEO)

Hrvatska -

Županijski sud u Rijeci osudio je danas Stjepana Prnjata, poznatijeg kao "hrvatski Eskobar", na devet godina zatvora zbog šverca 100 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

On je na današnjem pripremnom ročištu priznao krivicu, pa mu je na osnovu sporazuma s tužilaštvom izrečena jedinstvena kazna od devet godina zatvora i novčana kazna od četiri miliona kuna.

Osim njega, krivicu su priznala još dvojica od ukupno devetoro optuženih u tom slučaju. Lokalni mediji navode da su tako holandski državljanin Mario Boet i državljanin Kolumbije i Španije, Albernis Truhiljo Sarija osuđeni na šest, odnosno, tri godine zatvora i novčanu kaznu u ukupnom iznosu od oko 1,77 miliona kuna.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) teretila je Prnjata i osmoricu da su tokom 2017. i 2018. iz Paname prokrijumčarili 100 kilograma kokaina vrednog oko 300.000 evra.

Prnjat je, prema optužnici, u Panami kupio 100 kilograma, a za unošenje i smeštaj droge na skrivena mesta u kontejneru s 20 kilograma mešanog metalnog otpada bio je zadužen dvojac, koji se takođe nalazi na optužnici.

Ostali su bili zaduženi za dopremanje kontejnera s drogom iz Paname u Hrvatsku, kao i za smeštaj droge na području Zagreba. U tome ih je, međutim, sprečila policija, koja je u riječkoj luci pronašla i oduzela 100 kilograma kokaina skrivenog u metalnom otpadu.

Optužnica protiv Prnjata i ostalih podignuta je u martu ove godine, a on je godinu ranije izručen Hrvatskoj iz Slovenije, gde je uhapšen u akciji protiv krijumčara droge kodnog imena Nana.

Među optuženima su šestorica državljana Hrvatske, dvojica Holandije, od kojih jedan ima i državljanstvo BiH, kao i jedan dvojni državljanin Kolumbije i Španije.

U septembru 2018. Stjepan Prnjat je na sudu u Zagrebu nepravosnažno zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi za pranje oko devet miliona evra stečenih prodajom droge. Optužbi su prvostepeno oslobođene njegova majka i dve sestre.

Inače, Prnjat je rodom iz Zenice. U kriminalne poslove ušao je kada se kao mladić preselio u Frankfurt, a od devedesetih se bavi prodajom droge.

Svi sa kojima se Prnjat susretao tvrdili su da je bio miran, staložen i uglađen gospodin i nikome nije palo ni na kraj pameti da vodi paralelni život. Inače, po zanimanju je metalski radnik, a pre hapšenja se zvanično vodio kao nezaposlen, ali u tajnoj ulozi šefa međunarodnog lanca švercera droge uspeo od 2000. do 2007. da zaradi 14 miliona evra koje je uglavnom ulagao u luksuzne nekretnine.

Svojevremeno je jedna žena, koja svoje svedočenje nije htela da ponovi na sudu, rekla da je Prnjata u Kolumbiji čuvala kolumbijska vojska i da je lično odlazio u laboratorije, u prašumu, kako bi se uverio da je roba odgovarajućeg kvaliteta.

Kurir.rs/Beta Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track