OVAKO SE U OSIJEKU IDE U ŠETNJU: Invazija komaraca je tolika da ne može da se živi (FOTO)
Foto: Čitalac 24sata.hr

jedva pobegnu od rojeva

OVAKO SE U OSIJEKU IDE U ŠETNJU: Invazija komaraca je tolika da ne može da se živi (FOTO)

Hrvatska -

"Ozbiljno nam je ugroženo zdravlje. U Osijeku nema normalnog života. Ne možemo da izađemo jer je neizdrživo. Domaće životinje i kućni ljubimci više nisu prisebni. Ovako više ne ide", rekla je Lucija Tadić, predsednica osječkog Veća Mesnog odbora Lijeva obala povodom najezde komaraca koja je zadesila ovaj grad.

Invazija komaraca u celoj Osječkoj-baranjskoj županiji je nepodnošljiva, a potražnja za sprejevima je ogromna. Deca alergična na ubode komaraca zatočenici su svojih domova popodne i uveče.

Posebno je neobično to što komarci u rojevima uleću u kuće, stanove i sobe.

"Ovako strašno nikad nije bilo. Pa ne možemo uveče ni po namirnice. Deca ne mogu u parkove. Ovo je elementarna nepogoda, a niko ne čini ništa. Ako se ovako nastavi, izaći ćemo na ulice, ako treba, i u zaštitnim odelima", rekla je Tadićeva.

foto: Čitalac 24sata.hr

O kakvim mukama se radi pokazuju i fotografije.

"Ne može se živeti od komaraca. Jutros sam išao da šetam s prijateljima i oni su odlučili da obuku ova zaštitna odela. Ja nisam ništa obukao i vratio sam se s gomilom uboda. To jednostavno nije normalno da moramo da oblačimo trenerku i jaknu na ovim temperaturama. Ovo je elementarna nepogoda", rekao je jedan Osječanin.

Građani prozivaju gradsku upravu, a gradska uprava obližnje opštine koje zbog nedostatka novca ne čine ništa.

Profesorka biologije, Nataša Turić, objasnila je da su glavni uzrok velikog broja komaraca velike poplave i visoki vodostaj.

"Čak sedam godina nije bilo velikih poplava u Kopačkom ritu kao sad. Moramo se prebaciti s tradicionalnog na savremeno tretiranje komaraca, u kojem se direktno napadaju jaja", pojasnila je Turićeva.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Čitalac 24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track