OBELEŽEN DAN SEĆANJA U JADOVNU: Poslata poruka da Hrvatska negira zločine počinjene u NDH
Foto: BETA/HINA/Mladen Volarić

pomen za žrtve

OBELEŽEN DAN SEĆANJA U JADOVNU: Poslata poruka da Hrvatska negira zločine počinjene u NDH

Hrvatska -

Dan sećanja na Jadovno 1941. deseti je put obeležen kraj centralnog spomenika na istoimenom stratištu, jednom od najokrutnijih logora smrti za vreme ustaške vladavine. Na komemoraciji, koja je započeta parastosom i kadišem kraj Šaranove jame, jednog od stratišta kompleksa logora Gospić-Jadovno-Pag, lideri Srpskog narodnog veća, Koordinacije jevrejskih opština i Saveza antifašističkih boraca i antifašista upozorili da se u Hrvatskoj negiraju zločini počinjeni u NDH.

Predsednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus podsetio je na hronologiju zločinačkog poduhvata ubijanja u Jadovnu, na deportaciju zatočenika i masovnost egzekucija, kao i sramotan odnos prema spomen-obeležju Jadovno tokom 1990-ih te spomen-ploči na Pagu koja je uništena u nekoliko navrata.

"Želimo da puna istina o žrtvama dopre do javnosti i do mladih koji ne znaju ništa o njima. Želimo da se otvoreno kaže da je NDH bila zločinaka tvorevina, jer grupe i pojedinci to negiraju. Na primer, pre nekoliko dana predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je primila Hrvatski obredni zdrug Jazovka", rekao je Kraus.

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj već godinama postoje grupe koje se trude da relativizuju zločine.

Oni, kako je kazao, tvrde da su komunistički zločini bili gori, a Dan oslobođenja Zagreba za njih je dan okupacije, saopštio je SNV.

"Zločine treba razlikovati, a ne izjednačavati, ali ih sve treba osuditi. Želimo da se zna ko je bio žrtva, a ko krvnik", poručio je Kraus.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća, kazao je da je uvredljiva ploča koja stoji na ulazu "Dobrodošli u Jadovno", jer "ona podseća na oznake koje su naši preci nosili na odeći nakon uspostavljanja NDH" i podsetio da je ploča na Pagu dva puta bačena u more.

"Ovde se treba zapitati: ima li zemlje u Evropi u kojoj je to moguće? Ima li zemlje čiji premijer nakon što pošalje venac na Sutjesku u pojedinim medijima biva nazivan ubicom Hrvatske", rekao je Pupovac.

On se potom osvrnuo i na one koji misle da je dovoljno posetiti samo Jasenovac, a zapustiti preko 50 drugih mesta stradanja.

"Koliko god je teško govoriti na ovom mestu, mi, narodi žrtava, Srbi, Jevreji i Romi, ne samo da žalimo - mi ovde crpimo snagu koju trebamo da se u ime umorenih suprotstavimo onima koji žele rehabilitovati NDH. Ko nije bio u Jadovnu, nije bio u Jasenovcu. Ko nije dolazio u Jadovno, nije dolazio i ne dolazi u Jasenovac", naveo je Pupovac.

To sa ovog mesta, kako je rekao, poručuje svima koji misle da je dovoljno da se dođe samo u Jasenovac, a da se preskoče druga mesta stradanja, pogotovo ovo, najokrutnije koje se može zamisliti.

"Ovde smo kako bismo istakli istorijsku istinu o ovom stratištu, to je naša dužnost i obaveza kako mrak istorijskog revizionizma ne bi prekrio istinu o ovom i drugim mestima stradanja nevinih ljudi", rekao je Franjo Habulin, predsednik Saveza antifašističkih boraca.

Ekstremna desnica se, kako je kazao, ponaša kao da je u Drugom svetskom ratu pobedio fašizam, odnosno Hitler, Mušolini i Pavelić.

"To samo pokazuje da su još uvek danas izgubljeni u vremenu i prostoru. U širokom luku zaobilaze istinu o zločinima koje je počinio ustaški režim. Ako se i spomenu zločini, onda je to krajnje izrelativizirano", rekao je Habulin.

Komemoraciju su organizovali Srpsko narodno veće, Koordinacija jevrejskih opština Hrvatske, Eparhija gornjo-karlovačka i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH. Pored njih venac je u ime hrvatske vlade položila izaslanica premijera Nevenka Benić, u ime vlade Srbije Ivan Bošnjak i predstavnik pokrajinske Vlade Nebojša Vojnović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: BETA/HINA/Mladen Volarić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track