BRUKA HRVATSKE POLICIJE POSLE UBISTVA U ĐAKOVU: Suspendovani policajci, javnost se pita ko je time zaštićen!
Foto: Screenshot

sistem

BRUKA HRVATSKE POLICIJE POSLE UBISTVA U ĐAKOVU: Suspendovani policajci, javnost se pita ko je time zaštićen!

Hrvatska -

Juče je načelnik osječko-baranjske PU, Ladislav Bese, odlučio, zbog niza propusta vezanih uz postupanje prema ubici socijalne radnice Blaženke Poplašen, pokrenuti disciplinski postupak protiv četiri službenika đakovačke policijske stanice, među kojima je i načelnik postaje Rudolf Kolarić, kao i službenik koji je bio zadužen za taj predmet.

To je objavljeno na sinoćnjoj konferenciji za novinare u Đakovu, a Bese je svoju odluku objasnio time što su u hitnom nadzoru otkriveni metodološki propusti i sumnje u teške povrede službenih dužnosti vezanih uz postupanje prema ubici socijalne radnice, pa će se pokrenuti i disciplinski postupak protiv četiri službenika policijske postaje (PP).

Index je otkrio da je Blaženka Poplašen pet dana pr nego je ubojica Andrija Drežnjak nju ubio, a njenog kolegu iz Centra za socijalnu zaštitu teško ranio hicem u glavu, upozorila policiju da Drežnjak nabavlja pištolj i da mu se ponašanje promenilo na gore.

S obzirom na poslovičnu nefunkcionalnost i tromost sistema u Hrvatskoj, ove ekspresne suspenzije četvorice đakovačkih policajaca došle su vrlo brzo u odnosu na ono što je javnost navikla, pa se postavlja pitanje je li sistem odjednom profunkcionirao ili je pak reč o nečemu drugom.

Imaju li ti policajci krivičnu odgovornost za ubistvo socijalne radnice i je li sve samo njihov propust? Ili su oni pak žrtveni jarci kako bi se zaštitilo one na vrhu od političke odgovornosti, ponajprije ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, intimusa premijera Andreja Plenkovića?

Index se za odgovore na ova pitanja obratio izvanrednom profesoru zagrebačkog Pravnog fakulteta Viktoru Gotovcu.

Gotovac kaže da bi bilo vrlo teško suspendovane policajce optužiti za krivično delo, jer bi se trebala dokazati namera. Ne isključuje ipak tu mogućnost, ali samo kao rezultat političkog pritiska na DORH koji bi tako krenuo u kontrolu štete po nalogu premijera Plenkovića ili nekoga drugog.

“Konačni rezultat bio bi tresla se brda, rodio se miš, a na kraju bi ti policajci ispali žrtve, jer im je eto netko dao otkaz. Ne vidim da tu ima prostora za krivično gonjenje s osuđujućim ishodom”, kaže Gotovac.

Kurir.rs/Index Foto: 24sata.hr/Franjo Lepan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track