OGLASIO SE BIVŠI SENATOR KOJI JE OTROVAN KOD HVARA: Jeli smo, a onda nam je pozlilo! Moj prijatelj se onesvestio i udario glavom, letovanje nam se pretvorilo u tragediju
Foto: Profimedia, Facebook

jedan muškarac preminuo, dvoje dece kritično

OGLASIO SE BIVŠI SENATOR KOJI JE OTROVAN KOD HVARA: Jeli smo, a onda nam je pozlilo! Moj prijatelj se onesvestio i udario glavom, letovanje nam se pretvorilo u tragediju

Hrvatska -

Muškarac koji je preminuo na jahti u Hvaru je italijanski menadžer Eugenio Vinci (57), a svi putnici koji su se otrovali na brodu su sa Sicilije iz grada Sant'Agata di Militeljo.

Podsetimo, 5 ljudi je prevezeno u splitsku bolnicu. Troje odraslih je stabilno, ali brat (5) i sestra (14) su u kritičnom stanju. Otkazuju im vitalni organi i bore se za život.

Uzrok je još nepoznat i čekaju se nalazi. Restoran u kojem su italijanski gosti jeli je zapečaćen tokom inspekcije pa se istražuju uzorci hrane.

Na brodu je bio i gradonačelnik tog sicilijanskog grada, Bruno Mankuzo.

"Zbunjeni smo. Trebalo je zajedno da provedemo letovanje, ali nismo mislili da će se pretvoriti u tragediju. Moj prijatelj je preminuo, a dvoje dece su u bolnici. Nakon što smo jeli nam je pozlilo. Možda zbog gasa, možda zbog hrane. Neki od nas su se brzo oporavili, ali je moj prijatelj izgubio svest i udario glavom", rekao je Mankuzo. Dodao je kako se nada da će se stanje dece popraviti iako je stanje vrlo ozbiljno.

"Ovako brza smrt teško može biti od trovanja školjkama. Kod trovanja dagnjama ili školjkama simptomi su proliv, povraćanje i mučnina. Ako uzmemo u obzir da je u jeku sezona i da je potrošnja hrane veća, time je kvarenje hrane minimalno. Što se tiče trovanja botulinom, to je zaista ozbiljna i teška bolest. Ako se brzo ne pruži pomoć, smrt, koja je teška, zna da nastupi brzo, a tu jedino pomaže antiserum", rekao nam je hrvatski doktor Franjo Plavšić.

Toksikolozi ne isključuju mogućnost da su se svi otrovali gasom.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Profimedia/Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track