BEŽANIJA IZ HRVATSKE I NAUČNO POTVRĐENA: Mladi složni u stavovima šta im se u domovini nikako ne sviđa (VIDEO)
Foto: Profimedia

Istraživanje

BEŽANIJA IZ HRVATSKE I NAUČNO POTVRĐENA: Mladi složni u stavovima šta im se u domovini nikako ne sviđa (VIDEO)

Hrvatska -

Istraživanje koje je uradio Institut za društvena istraživanja pokazalo je da mladi traže uređenije društvo i potvrđuje reči đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića koji kaže “odlaze tražeći svetlo uređenijega društva”.

Istraživanje je urađeno 2017. godine među mladima od 19 do 29 godina koje je pokazalo da su korupcija i nekažnjavanje kriminala jedan od vodećih činilaca emigriranja mladih iz Hrvatske. Mladi bili vrlo složni u stavu da ne žele da odu iz Hrvatske ako u njoj imaju šansu za uspeh, prepoznavanje napora i pravednu naknadu za rad, istiši u Institutu.

Dve trećine mladih razmišljalo je o preseljenju u inostranstvo na duže vrijeme ili zauvek ako ne uspeju u ostvarenju svojih privatnih i profesionalnih ciljeva u Hrvatskoj. Najveći deo emigrira iz želje za sticanjem novih iskustava i obrazovanjem u institucijama.

“Kontinuirana politička nestabilnost i delom prisutan osećaj apatije među mladim biračkim telom takođe je jedan od razloga zašto mladi razmišljaju o odlasku u inostranstvo”, navodi se u istraživanju.

Kurir.rs/Večernji Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track