ELIZABETA MAĐAREVIĆ SUSPENDOVANA I POVUČENA IZ AMBASADE HRVATSKE U BERLINU: Ovo nije kraj, inspekcija traži OTKAZ za diplomatu rasistu!
Foto: Printscreen Facebook

RASISTA I LAŽOV

ELIZABETA MAĐAREVIĆ SUSPENDOVANA I POVUČENA IZ AMBASADE HRVATSKE U BERLINU: Ovo nije kraj, inspekcija traži OTKAZ za diplomatu rasistu!

Hrvatska -

Republika Hrvatska preduzela je mere protiv prve sekretarice hrvatske ambasade u Berlinu, koja je na Fejsbuku pisala o beloj Evropi i prozivala kancelarku Angelu Merkel zbog migranata.

Mađarevićeva je suspendovana i povučena s mesta prvog sekretara ambasde u Berlinu, ali to nije kraj: nadležna inspekcija MIP Hrvatske traži da ona dobije otkaz, piše Jutarnji list.

Njen post tema je zgražavanja u nemačkim medijima. DPA podseća da je ona 8. avgusta, pored slike hrvatskog Jadrana, napisala: "Čista i autentična Evropa. Samo beli Evropljani, kako je bilo pre samo 30 godina u celoj Evropi. Ovo bi trebalo da bude dobra reklama za odmor. Neko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jeste."

MIP Hrvatske se distancirao od ovih izjava i oštro ih odbacio, a Mađarevićevu pozvao na na razgovor u Zagreb. Sve se događa uoči hrvatskog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje iduće godine - navodi DPA.

Mađarevićeva se prvo branila da ima pravo da izrazi svoje lično mišljenje, a kad je videla da je vrag odneo šalu, promenila je priču i rekla da joj je hakovan profil. Međutim, ona godinama širi rasističke i ksenofobne ideje po internetu, piše portal Index.hr.

Ona je zbog islama prozivala i nemačku kancelarku Angelu Merkel, kojoj je zamerila "nedostatak vlastite kulture" zbog izjave da islam pripada Nemačkoj.

O ovom slučaju izvestili su i Stern, Standard, Handelsblat, Doje Dresdner Nahtrihten, ali i austrijski mediji kao što je Kronen Cajtung.

Hrvatski premijer Andrej Plenković nazvao je ponašaje svog diplomate katastrofom.

"Ako dođe do odluke da je došlo do povrede službene dužnosti, a kako mi se sve čini da je tako, ako je to tačno i nije hakovano, to je katastrofa", rekao je Plenković.

Konačno je reagovala i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, i to Tviteru.

Kurir.rs/24sata.hr/Jutarnji.hr/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track