Najnovije vesti

SRPSKI POSLANICI U HRVATSKOJ: Napadi na Srbe nisu ni spontani ni izolovani, nego ORGANIZOVANI! Dosta nam je! (VIDEO)
Foto: Facebook/Printscreen

posle serije napada

SRPSKI POSLANICI U HRVATSKOJ: Napadi na Srbe nisu ni spontani ni izolovani, nego ORGANIZOVANI! Dosta nam je! (VIDEO)

Hrvatska

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), Milorad Pupovac, predsednik SNV, Boris Milošević, i poslanica Dragana Jeckov, poručili su danas u Hrvatskom saboru da im je dosta napada na Srbe u Hrvatskoj, koji, kako su rekli, nisu ni spontani ni izolovani, već organizovani.

Nakon što je Pupovac pobrojao sve napade na Srbe koji su se u Hrvatskoj dogodili u poslednjih nekoliko meseci, Milošević je konstatovao da napadi u kafićima u Uzdolju i Đevrskama nisu ni izolovani ni spontani, već organizovani napad.

 

"Nije se tu radilo o kafanskoj tuči ili obračunu navijača. Napadači su znali koga će na tim mestima zateći. Znali su da se tamo okupljaju lokalni Srbi", rekao je Milošević.

 

Istakao je da su ti organizovani napadi bili motivisani mržnjom i netrpeljivošću prema Srbima.

"Danas je prihvatljivo nekoga udariti zato što je Srbin", rekao je Milošević na konferenciji za novinare.

 

Dragana Jeckov je poručila da hrvatsko društvo trpi zbog nasilničkog ponašanja.

 

"Sutra se to može dogoditi nekom drugom. Osude više nisu dovoljne, potrebno je drugačije delovati. Potrebno je stvari nazvati pravim imenom. Tek će se tada proizvesti željeni efekti koji su potrebni našoj državi. Dolazimo u situaciju da se nasilničko ponašanje toleriše, da se ovakvi događaji relativiziraju i da se sve nakon nekoliko dana zaboravi", rekla je.

foto: Beta/Damir Senčar

Jeckova, koja je poslanica u Hrvatskom saboru i potpredsednica SDS S je konstatovala da takve poruke nisu dobrodošle.

 

"Oni koji to rade ne vole Hrvatsku", poručila je.

 

Za napade na Srbe u Udolju i Đevrskama, Pupovac je odgovornim označio hrvatsko društvo.

 

Uz podsećanje na sve napade koji su se na Srbe u Hrvatskoj dogodili u poslednje vreme, Pupovac je poručio: "Nama je dosta".

 

Istakao je da poslanici, hrvatski evroposlanici, članovi diplomatskog kora i ministri u hrvatskoj vladi veličaju ustašku ideologiju.

 

"Neki ciljano i namerno žele da proteraju Srbe iz Hrvatske", dodao je.


Primetio je da se sve to događa od 2014., od kampanje za "Hrvatski Vukovar, uništavanja ćiriličnih ploča i šatora pred Ministarstvom veterana. Potom se prisetio razgovora koji je pre 22 godine vodio s pokojnim Franjom Tuđmanom, prvim predsednikom nezavisne Hrvatske.

 

"Pitao me šta mogu učiniti za vas. Rekao sam mu, 'za mene ništa, ali učinite da stari ljudi koji su ostali nakon Oluje mogu živeti u miru'. Danas, 2019. godine, morao bih ponovo da uputim takav apel", rekao je Pupovac i dodao da bi hrvatsko društvo danas trebalo da bude toga svesno.

 

Ne isključujući mogućnost da se zbog, kako je rekao, "opsesivne mržnje prema Srbima" istorija ponovi, Pupovac je najavio da će zbog poslednjih događaja u Hrvatskoj koji se tiču napada na Srbe obratiti međunarodnim institucijama.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Facebook/Printscreen

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...