Najnovije vesti

HRVATSKE BANKE IZGUBILE SPOR: Konačna pobeda dužnika u švajcarcima
Foto: Profimedia

konačno

HRVATSKE BANKE IZGUBILE SPOR: Konačna pobeda dužnika u švajcarcima

Hrvatska

Vrhovni sud Hrvatske odbio je zahtev banaka i doneo konačnu presudu u korist dužnika u švajcarskim francima u kolektivnom postupku koji su za dužnike vodila udruženja „Franak“ i „Potrošač“.

Nakon te odluke dužnici u švajcarcima povraćaj preplaćenih sredstava mogu da traže u pojedinačnim sudskim postupcima, prenosi Indeks.

 

„Vrhovni sud doneo je presudu kojom je odbio revizije tužene strane u predmetu tužitelja ’Potrošača — hrvatskog saveza udruženja za zaštitu potrošača‘ protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača“, navodi se u presudi.

 

U presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određenim navedenim razdobljima povredile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i štetne ugovorne odredbe i ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švajcarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

 

Drugostepena presuda je sudskim rešenjem delimično ukinuta, bez vraćanja na ponovni postupak, u delu kojim je bankama naloženo da prekinu sa opisanim postupanjem, jer je za to već doneta pravosnažna presuda.

 

Fizička i pravna lica mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahteve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim pojedinačnim postupcima vezani su za odluke donesene u predmetu tužitelja ’Potrošača — hrvatskog saveza udruženja za zaštitu potrošača‘ protiv osam domaćih banaka, saopštio je Vrhovni sud Hrvatske.

 

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...