OSLOBODIO 5 SILOVATELJA, A SAD BEŽI OD JAVNOSTI: Zadarski sudija čija je odluka digla Hrvatsku na noge odložio suđenja i traži zaštitu policije!
Foto: Printscreen Google Maps, Profimedia

kukavica

OSLOBODIO 5 SILOVATELJA, A SAD BEŽI OD JAVNOSTI: Zadarski sudija čija je odluka digla Hrvatsku na noge odložio suđenja i traži zaštitu policije!

Hrvatska -

Sudija Krivičnog odeljenja Županijskog suda u Zadru Ivan Marković zatražio je zaštitu policije zbog pretnji koje su počele da mu stižu nakon što se našao u centru pažnje jer je petoricu mladića osumnjičenih za grupno silovanje 15-godišnje devojku, pustio da se, uz mere opreza, brane sa slobode.

"Zadarska policija primila je krivičnu prijavu za krivično delo pretnje, i počela je uviđaj. Policija na osnovu procene ugroženosti doneti odluku o opravdanosti primene mera zaštite", rekla je portparol zadarske policije Ivana Grbin.

Nakon što je policija podnela krivične prijave protiv 5 mladića starosti 17 do 19 godina pod sumnjom da su godinu dana u više navrata silovali tada 15-godišnju djevojku, Marković im je istražni zatvor zamenio merama opreza utvrdivši da nema straha od ponavljanja krivičnog dela, kao i opasnosti za žrtvu. Utvrdio je, s obzirom na okolnosti slučaja, odnosno stanja u spisu i njihovu starost, da su za petoricu mladića dovoljne mere opreza koje se odnose na zabranu prilaska žrtvi, komunikaciju s njom, kao i obvezno javljanje u policiju.

Time je izazvao burne reakcije, koje se osim u javnosti, paralelno vode i na društvenim mrežama gde su u utorak na više javnih profila na Fjebuku javno objavljena imena mladića, iako je reč o mlađim punoletnicima čiji je identitet zakonom zaštićen. Na nekim se Fejbuk profilima čak pojavilo i ime same žrtve.

Marković je u utorak odložio i dva važna zakazana ročišta na Županijskom sudu u Zadru. U prvom slučaju koji je pod njegovim predsedavanjem trebao da počene u utorak ujutro odgodio je suđenje protiv 19-godišnjaka koji je vraćajući se sa proslave Nove godine pijan prošle godine uzrokovao smrt 36-godišnje medicinske sestre i majke tri devojčica.

Uz to, Marković je odgodio i suđenje koje vodi za nezapamćen slučaj nasilja oca sa Paga nad svoje četvoro maloletne dece zakazan za sredu i četvrtak, 16. i 17. oktobar. "Sudija je sprečen doći na rasprave", rekao je kratko portparol suda Hrvoje Visković. Iako je u utorak na sudskim hodnicima procurila informacija da je Marković otvorio na bolovanje jer je potresen celim slučajem, Visković je to demantovao.

"Sudija nije otvorio bolovanje. Sprečen je održati rasprave", rekao je on. Postupak protiv Markovića u međuvremenu je od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića zatražila Platforma za reproduktivna prava. Pokretanje postupka su zatražili pred Državnim većem sudija zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve. Zadarski blok je počeo da organizuje i protest koji bi se ispred zgrade suda na Polutoku trebao da se održi u petak u 12 sati.

Kurir.rs/24 sata.hr Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja