ŠTA SE TO DEŠAVA SA ZADROM?Ovih 5 monstruoznih zločina šokirali su Balkan! Takvo nasilje i zverstva se ne pamte! (FOTO)
Foto: Profimedia, Shutterstock, Printscreen/Facebook

horor

ŠTA SE TO DEŠAVA SA ZADROM?Ovih 5 monstruoznih zločina šokirali su Balkan! Takvo nasilje i zverstva se ne pamte! (FOTO)

Hrvatska -

Zadar i cela Hrvatska su opet u šoku. Sedmorica mladića prijavljenih za silovanje i bludničenje nad 15-godišnjom devojčicom su se, prema policijskoj prijavi, godinu dana iživljavali nad njom, ucenili je snimkom seksa s mobilnog... Policija je odmah reagovala, uhapsila ih, ali... Sudija ih je pustio da se brane sa slobode, uz mere opreza, iako ni maloletnica još nije ispitana. Javnost se sablaznila. A ovo je još samo jedan u nizu slučajeva koji su se dogodili na području Zadra i koji su sve šokirali.

I opet se kao i u još jednom zadarskom slučaju, poput slučaja Daruvarac, digla na noge i cela politička javnost, najavljuju se opet izmene zakona... Da, i opet su krivi novinari, prekjuče Daruvarcu, danas portparolu zadarskog suda.

Iako je jasno da Zadar nije usamljen, i da druga područja Hrvatske nisu izdvojena od monstruoznih događaja, činjenica je da će se opet u Zadru, nakon nedavnog protesta zbog greške pravosuđa u slučaju Daruvarac, u petak dogoditi i novi protest.

Pet slučajeva sa zadarskog područja koji su sablaznili Hrvatsku

Zadarski blok poziva u 12 sati ispred zgrade suda na protest povodom sramotnog ponašanja sudije istrage kao i nadležnog predsednika suda u najnovijem slučaju silovanja.

Večernji list donosi pet slučajeva sa zadarskog područja koji su u poslednjih nekoliko godina sablaznili celu Hrvatsku i koji dokazuju da nisu u pitanju bombastični naslovi, nego da se zverstva događaju.

foto: Google maps

Novembar 2013: Silovanje na plaži Kolovare

Novembar 2013. Pet mladića u dobi od 16 do 22 godine noću su na plaži Kolovare u centru Zadra silovali 17-godišnjakinju, istukli je, zlostavljali... Dobili su kazne od četiri godine i 10 meseci zatvora, tri godine maloletničkog zatvora, maloletnički zatvor u trajanju od godinu dana...

Već sama informacija o iživljavanju petorice mladića iz jednog sela u zadarskom zaleđu nad maloletnicom sablaznila je javnost, ali opis događaja sa suđenja dodatno je potvrdio monstruoznost počinitelja. Devojku je ujutro nakon silovanja pronašla prolaznica, a potom je rastrgane odeće došla u policiju s majkom i lekar je utvrdio lakše telesne povrede i polni odnos...

foto: Profimedia

Iživljavanje, brutalnost

"Istragom je utvrđeno da su se prva dvojica mladića optužena za silovanje s trećeoptuženim susrela tek na žurki s koje ih je on trebao uvesti u noćni klub na plaži Kolovare jer je poznavao čuvare na ulazu. Na tom je partiju bila i 17-godišnjakinja, koja je već tada bila u alkoholisanom stanju, povraćala je i posrtala.

Umesto da je otprate do taksija, prva dvojica mladića odvela su je do plaže, onde silovala i ostavila. O tome su govorila dvojica svedoka koja su videla dvojicu muškaraca kako vuku devojku koja se otimala i plakala. Nakon silovanja prve dvojice muškaraca, 17-godišnjakinja je ustala i došla do noćnog kluba gde je pristupila trećeoptuženom A.Č. koji je sedeo na zidiću kraj mora s I.Z. i D. Z..

Nakon kraćeg razgovora otišla je na plažu s A.Č.. Onde ju je i on silovao nakon čega se vratio do kluba i kazao I.Z. da ga devojka zove na plažu. I taj ju je mladić silovao, a isti scenario usledio je i s petooptuženim...", izvestio je nakon presude petorki Zadarski.hr.

foto: Profimedia

Jul 2018: Silovanje 22-godišnjakinje

Još je jedna mučna priča prethodila najnovijem sablasnom slučaju silovanja kraj Zadra. Krajem jula prošle godine žrtva silovanja bila je 22-godišnjakinja koja je s poznanikom popila piće, pa još nekoliko u društvu koje se naknadno pridružilo. S jednim se i zbližila, poljubila, a onda, kako su tada izveštavali mediji iz policijskih izvora, baš njega zamolila da je odvede kući, i to nakon što joj je od alkohola pozlilo. Ali, on ju je poveo u park i, prema njenoj priči, prvi put silovao.

Potom je pozvao prijatelja s automobilom u nameri da je odveze kući, ali umesto kući, devojku su odveli u Arbanase gde je prvooptuženi "ponudio" pijanu devojku svom prijatelju. Iako višestruko krupniji od nje, drugooptuženi nije uspeo naterati devojku da ga oralno zadovolji. Prvooptuženi je onda devojci predložio seks u troje.

"To bi ti bila avantura života - kazao joj je i nakon toga je prisilio na oralni seks...", izvestili su tada mediji.

foto: Shutterstock

Jun 2018: Premlaćivanje devojke

U to vreme, u junu prošle godine u Zadru se dogodilo i brutalno premlaćivanje Zadranke u kafiću naočigled svih koji ne samo da joj nisu pomogli nego su i lažno svedočili u korist počinioca.

- Proglašavam Darka Kovačevića krivim što je dana 28. juna 2018. u Zadru u Ulici Benka Benkovića 30 u cafe baru Čil aut oštećenoj Loreni Gurlici s kojom je bio u povremenoj vezi, s ciljem da je ustraši, pretio ručnom bombom i ovim rečima: "Ako me prijaviš policiji, ja ću 20 godina biti u zatvoru, ali kada izađem, usmrtiću tvoju porodicu".

foto: Facebook/Printscreen

Kod oštećene je to izazvalo strah za sebe i porodicu. Potom je 13. jula u istom kafiću Lorenu Gurlicu udario rukom u potiljak, opalio joj dva-tri šamara pa zatim za njom otišao u WC i optužio je da ga vara. Potom ju je, u nameri da je teško povredi, počeo udarati šakama po glavi, a kad je Ante Kokić ušao i rekao mu: "Nemoj je toliko tući, ubićeš je", on je odgovorio: "To i želim".

Kada je oštećena otišla u drugi WC, otišao je za njom i nastavio ju je udarati šakama u glavu, a držeći je za glavu, dva-tri puta udario je njenom glavom u umivaonik. Pobegla je tada u unutrašnjost kafića, a okrivljeni ju je bez povoda i uz prisutnost drugih osoba u dva navrata uhvatio za kosu i bacio na pod, a potom ju je udarao otvorenim dlanovima i zatvorenim šakama i nogama u telo i glavu, od čega je oštećena Lorena Gurlica zadobila teške telesne povrede - istakla je sudija i izrekla jedinstvenu bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a splitski sud potom Daruvarcu smanjio kaznu na četiri godine.

foto: Printscreen Instagram

Februar 2019: Otac bacio decu sa balkona

U februaru ove godine još je jedan slučaj sa zadarskog područja sablaznio Hrvatsku. I baš danas će monstrumu s Paga na Županijskom sudu u Zadru započeti suđenje za četiri teška ubistva u pokušaju, i to svoje rođene dece koju je 54-godišnji manijak bacao s prvog sprata kuće na betonski pod.

foto: Printscreen Facebook

"U 5.56 me pitao spavam li, a ja sam se malo okrenula prema njemu i vratila se prema malom i u tom sam trenutku opet zaspala. Nisam slutila šta će napraviti. Mislila sam, možda se digao jer svako jutro odlazi u prodavnicu po hleb i priča s gospodinom Bernardom", prisetila se majka tog jutra. Kaže kako je odjednom čula krik.

"Kada je on došao u sobu, čula sam parkete kako škripe i videla sam da je devojčicu koja je imala operaciju uhvatio za ruke i nosio je. Vratio se i rekao hladnokrvno: "Ja sam ubio decu!", ispričala je majka dan nakon tragedije za Večernji list.

foto: Printscreen/ Facebook

Oktobar 2019: Silovanje 15-godišnjakinje

Danas ili sutra očekuje se i odluka suda na žalbu DORH-a na odluku sudije o najnovijem, petom slučaju, koja dokazuje da u izveštavanju o silovanju maloletnice nisu u pitanju bombastični naslovi, nego nasilje nad detetom.

Ministar Bošnjaković nije želeo ocenjivati da li je sud pogrešio te je zamolio medije da budu osetljivi u izveštavanju.

"Treba utvrditi činjenice", rekao je ministar i dodao kako je sudija Marković počeo dobijati pretnje i da je za njega zatražena zaštita. Upitan za komentar, zadarski gradonačelnik Branko Dukić odbio je prihvatiti da Zadar postaje grad slučaj.

"Stavljati stigmu na grad i sve Zadrane zbog pojedinaca i to pojedinaca koji u ovom slučaju nisu iz Zadra i za delo koje se nije ni dogodilo u Zadru najbolje govori o namerama onih koji se time pokušavaju okoristiti. Ovo je trenutak u kojem svi moramo reagovati kao ljudi i roditelji. Pre svega kao čovek i otac apsolutno sam šokiran i zgrožen ovakvim delima koja nijedna normalna osoba ne može shvatiti ni zamisliti", rekao je Dukić.

foto: Profimedia, Shutterstock

"Voleo bih da svaki postupak u sledećim danima bude uz veliki ljudski obzir i solidarnost prema žrtvi i njenoj porodici. Pokušajmo poštovati šta oni žele i što struka misli kako je najbolje delovati u ovom trenutku", dodao je Dukić.

Sociolog Sven Marcelić kaže da Zadar u službenim statistikama ne odstupa znatno od hrvatskog proseka.

"Glavni razlog za takvu percepciju su redovno loše i neadekvatne reakcije sudstva i represivnog aparata kod slučajeva koji su nacionalno vidljivi". Reagovali su i mnogi poznati Zadrani među kojima su pevač Đani Maršan i košarkaš Petar Popović.

"Zadar je moj grad koji sam uvek voleo jer je po meri čoveka. Treba sve učiniti pa i pozitivnim zakonskim propisima da takav i ostane", rekao je Maršan.

A košarkaš Popović da u slučaju devojčice institucije moraju sve učiniti dodavši: "Zadar ne odudara od drugih gradova u svetu po lošim stvarima jer je, nažalost, svugde krenulo naopako".

Kurir.rs/Vecernji.hr

Foto: Profimedia, Shutterstock, Printscreen/Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja