OVAJ ZAHTEV JE MORALNO DNO HRVATSKE: Zadrani koji su silovali maloletnicu mesecima i ucenjivali je snimcima, traže da se ukine zabrana prilaska žrtvi!
Foto: Printscreen Google Maps, Shutterstock

bruka

OVAJ ZAHTEV JE MORALNO DNO HRVATSKE: Zadrani koji su silovali maloletnicu mesecima i ucenjivali je snimcima, traže da se ukine zabrana prilaska žrtvi!

Hrvatska -

Županijsko državno tužilaštvo u Zadru pre dva dana je podnelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rešenja sudije istrage Ivana Markovića jer osumnjičenima za silovanje 15-godišnjakinje iz okoline Zadra nije odredio istražni zatvor, nego ih je pustio na slobodu uz mere opreza.

Portparol Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković je za Index rekao kako je rok za žalbe tri dana od prijema prvostepenog rešenja, ali je i potvrdio da su žalbe uložili i neki od advokata osumnjičenih i to na mere opreza koje im je odredio sudija Ivan Marković kad ih je pustio da se brane sa slobode.

Dodajmo kako mere opreza uključuju zabranu približavanja žrtvi, zabranu komuniciranja sa žrtvom i javljanje u policijsku stanicu dva puta mesečno, a neki od osumnjičenih su uložili žalbu na to rešenje koje uključuje ove navedene mere.

"Neki su tek u ponedeljak i utorak primili rešenje, a neki će tek u subotu pa se to prebacuje za ponedeljak, tako da je ponedeljak zadnji rok za žalbu. Takođe, neki advokati osumnjičenih su već podneli žalbu na rešenje suda", rekao je Visković.

Navodi kako o žalbama odlučuje Vanraspravno veće suda koje se sastoji od troje sudija, među kojima ne sme da bude istražni sudija. "Čim prođu rokovi za žalbu, onda će se doneti odluka o prvostepenom rešenju. Odluka može biti ukidanje, izmenu ili potvrdu prvostepenog rešenja", rekao Visković.

Županijsko državno tužilaštvo u Zadru očekuje odluku o svojoj žalbi pa ne mogu da otkriju detalje iste. Prema prijavi, silovanja su snimili mobilnim pa je snimcima ucenjivali godinu dana kako bi od žrtve iznudili nove seksualne odnose. Pretili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako na to ne pristane.

Visković se u ponedeljak obratio javnosti kako bi objasnio donošenje odluke o puštanju osumnjičenih na slobodu. Rekao je kako je sudija Marković procenio da opasnosti od ponavljanja krivičnog dela nema, dodavši da su u petak privedena petorica mlađih punoletnika, starosti od 18 do 20 godina.

Marković je juče otišao na bolovanje i to dan nakon što je objavljeno da je primao pretnje zbog svoje odluke pa je dobio zaštitu, kako je izjavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track