FRATAR, POP I IMAM IZ VOJNIĆA POKAZALI ŠTA JE PRIJATELJSTVO: Nas trojica super sarađujemo, živimo zajedno i rešavamo probleme! Ne brojimo krvna zrnca nikome, braća smo po Bogu! (FOTO)
Foto: Printscreen: Facebook/Admir Maljevac Muhić

O NJIMA BRUJI BALKAN

FRATAR, POP I IMAM IZ VOJNIĆA POKAZALI ŠTA JE PRIJATELJSTVO: Nas trojica super sarađujemo, živimo zajedno i rešavamo probleme! Ne brojimo krvna zrnca nikome, braća smo po Bogu! (FOTO)

Hrvatska -

Iako malo mesto površinom, Vojnić, gradić na hrvatskom delu Korduna, pravi je primer kako i danas, posle svih strahota koje su zadesile područje Balkana, prijateljstvo fratara, sveštenika i imama, može i mora da bude pravi primer svima nama.

Ivo Bošnjak, Admir ef. Muhić i Željko Vidaković iz Vojnića kraj Karlovca u Hrvatskoj, vole da se druže i često objavljuju svoje zajedniče fotografije. U prvi mah, ovo deluje kao sasvim obična situacija, ali priča o njima je malo dublja. Naime, Ivo radi kao fratar, Admir je imam, dok je Željko sveštenik.

Ovaj nerazdvojni trojac, tri dobra prijatelja, sva tri poreklom iz Bosne i Hercegovine, shvataju da versku toleranciju mogu najbolje pokazati kroz svoj primer, te zbog toga često dele fotografije sa druženja, piše Slobodna Dalmacija.

"E, sad da vidimo koliko ove fotografije mogu imati deljenja, lajkova i komentara ispod. Da malo zasenimo zlu crnu hroniku i politiku", napisao je Admir Maljevac Muhić ispod fotografije.

Sveštenici nisu dovoljno zgodni?

"Zasad zanimljiva fotografija trojice sveštenika koji veruju u jednoga Boga ne pobuđuje veću pažnju i ne dele se dalje. Razloga zato može biti više. Možda sveštenici nisu dovoljno zgodni, golišavi sigurno nisu, a možda je samo još uvek nezgodno vreme. Sumorno je. Kiša pada li pada", bio je jedan od komentara ispod fotografije.

Međutim, nakon nekoliko dana fotografije su se ipak počele da se dele putem društvenih mreža.

"Hteli smo da se malo pokrene pozitivna priča, kako sve nacije mogu sesti za sto i pregovarati i naći rešenje za probleme. Nas trojica super sarađujemo, živimo zajedno i zajedničkim snagama rešavamo probleme", izjavio je u telefonskom razgovoru Admir ef. Muhić.

"Ne brojimo krvna zrnca nikome, braća smo po Bogu, a jedino se postavlja pitanje, ako mi možemo funkcionisati zajedno kao tri dobra prijatelja, da li i oni koji nas predstavljaju mogu zajedno. Može li na brdovitom Balkanu ikada doći Sunce", pita se on.

Kada se radi o fotografijama, kaže da se ne radi o slikanju za javnost, već da njih trojica tako zaista žive već godinama.

"Nije ovo fotografisanje proizašlo samo za javnost, mi tako zaista živimo", rekao je, dodajući kako su prve zajedničke fotografije objavljene još 2018. godine, kada su zbog svog sadržaja, obišle region.

Na kraju razgovora za Slobodnu Dalmaciju, rekao je da je ljudima najpotrebnije da vole i cene druge svakoga dana, i da nam ništa drugo ne treba, zaključio je on.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Foto: Printscreen/Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track