KOLINDA OBJAVILA PROGRAM, ALI IMA BAKSUZAN SLOGAN: Sličan je korišćen pre 12 godina, i nije slavno prošao! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube/N1

čudno

KOLINDA OBJAVILA PROGRAM, ALI IMA BAKSUZAN SLOGAN: Sličan je korišćen pre 12 godina, i nije slavno prošao! (VIDEO)

Hrvatska -

Kada je pre deset godina tadašnja članica HNS-a Vesna Pusić pokušala da postane predsednica Republike, ušla je u trku za Pantovčak pod sloganom "Hrvatska zna i može".

U ovih deset godina stvari su se promenile: na primer, Vesna Pusić više nije članica HNS-a, a HNS je sada bivši SDP-ov koalicioni partner kao jedan od čuvara HDZ-ove većine. Čini se da samo političke parole mogu da prežive skoro deceniju bez većih problema.

Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je danas program koji ima za cilj da osvoji drugi mandat na vlasti uz prateću parolu „Predsednik. Jer Hrvatska to zna “. Slog aktuelnog predsednika za kampanju za drugi mandat 2019. godine prilično podseća na Pusić iz 2009. godine, o kojoj su izveštavali mediji, u njenoj tada neuspešnoj kampanji da postane prvi hrvatski predsednik.

Postoji, međutim, nijansa razlike. Kandidat HDZ-a ne tvrdi, poput Vesne Pusić krajem prošle decenije, da Hrvatska zna i može. Umesto toga, Kolinda Grabar-Kitarović vjeruje da Hrvatska zna i mora: zna i mora biti ambiciozna, zna i mora bolje…, kao što je to više puta rekla u današnjem dugom govoru.

Na kraju krajeva, jedina stranka koja (barem zasad zvanično) podržava kandidaturu aktuelnog predsednika za novi mandat, HDZ, ima iskustvo sa sloganom u kojem se nešto zna. Samo što znanje HDZ-a nije pripisivao Hrvatskoj, već sebi: "HDZ zna" bio je i naslov nezvaničnu stranačke himne, u kampanji 2007. godine.

Kurir.rs/Telegraf.hr Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track