HRVATSKA SE SPREMA ZA HOROR: Neviđeno nevreme donosi kišu, poplave, odrone zemlje, a na moru se očekuju udari vetra i preko 100 km/h
ilustracija, Foto: Printscreen Twitter

opasno

HRVATSKA SE SPREMA ZA HOROR: Neviđeno nevreme donosi kišu, poplave, odrone zemlje, a na moru se očekuju udari vetra i preko 100 km/h

Hrvatska -

Oblačno, kišovito, danas na moru i veoma vetrovito. Izraženiji pljuskovi i obilne kiše biće na Jadranu i okolini.

Državna meteorološka i hidrološka služba (DHMZ) predviđa da će se na Jadranu i okolnim područjima pojaviti izraženiji pljuskovi i obilne kiše. Najmanje kiše biće na krajnjem istoku zemlje, gde bi mogla da izostane.

U Hrvatskoj će najviše biti pogođeni obala, unutrašnjost Istre i Dalmacije i planinska Hrvatska. Maksimalna količina padavina u našoj zemlji očekuje se od utorka do srede, kada će na nekim lokalitetima duž obale i u visoravni pasti između 50 i 150 mm. Međutim, treba naglasiti da su zbog obilnih kišnih padavina vodostaji naših reka u porastu i uglavnom dostigli srednja područja vode. Novo povećanje vodostaja očekuje se tijekom nove prognozirane kišne epizode, prije svega u Istri i Primorju, Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji ", navodi DHMZ.

"Pljuskovi koji će u kratkom vremenu uzrokovati obilne kiše mogu izazvati poplavu puteva i pojedinih objekata, bujice, klizišta i klizišta. Pored toga, na Jadranu i gorju će od utorka do četvrtka biti vrlo vjetrovito, uglavnom sa jakim Potokovi vetra od utorka mogu dostići vrednosti između 20 i 30 m / s (od 70 do 110 km / h), a poplavom ciklona i visokim talasima može se očekivati izlivanje pojedinih vodotokova. oni mogu prouzrokovati i stara i bolesna stabla za koja postoji najveća opasnost da se sruše tokom ovih vremenskih uslova ", navodi se u izjavi DHMZ-a.

Kurir.rs/RTL.hr Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track