HRVATICA DORA JE PRE 7 GODINA OTIŠLA SA MUŽEM U SIRIJU I PRIDRUŽILA SE ID: Promenila je ime i ne želi da se vrati kući!
Foto: AP, Printscreen Tweeter

boravi u kampu

HRVATICA DORA JE PRE 7 GODINA OTIŠLA SA MUŽEM U SIRIJU I PRIDRUŽILA SE ID: Promenila je ime i ne želi da se vrati kući!

Hrvatska -

Hrvatica Dora Bilić je pre sedam godina zajedno sa svojim suprugom Senadom Avdićem otišla u Siriju i pridružila se Islamskoj državi. Upoznali su se u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog i venčali 2012. godine.

Nedugo potom zajedno su preko Sandžaka i Turske završili u Siriji, tačnije u Raki. Nakon njenog pada sele se u novu prestonicu Islamske države, Al-Majadin u istočnoj Siriji.

Avdić je poginuo boreći se za kalifat u obližnjem Iraku, a iz braka s Dorom Bilić ostala je devojčica, koja bi danas trebala da ima između šest i sedam godina, piše Slobodna Dalmacija.

Nema podataka da li se Dora i njena ćerka nalaze na spisku 260 državljana BiH čiji je povratak najavio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Njih dve još borave u kampu Al Hol, gde dele sudbinu još nekoliko desetetina hijada žena, dece i bivših ratnika.

"Što se tiče sestre (tako se međusobno nazivaju stanovnice kampa) ja ne znam tačno šta je njen cilj, ali po svemu što vidim mislim da ne želi nigde da ide odavde. Ona želi novu državu i čeka je ovde", glasila je poruka iz Al-Hola.

Dora se navodno tamo bavi poslom za koji se školovala dok je boravila u Londonu i pohađala Fizijatrijsku akademiju.

"Ona je fizioterapeut, pa tako je žene zovu za masažu. Inače, u zadnje vreme jako malo vremena provodi sa ženama s Balkana, mahom je sa Sirijkama. Promenila je i ime jer ne želi da se vraća", preneto je za Slobodnu Dalmaciju.

foto: Twitter

O njenom statusu hrvatske vlasti nisu želele da se oglašavaju. Formalno je verovatno još državljanka RH, jer Islamska država nikada nije bila prinata, dok državljanstvo BiH teško da je mogla da zatraži iz ratnog pakla Sirije.

Što se deteta tiče, verovatno nema nijedan pasoš. U takvim slučajevima, prema onome što je izneo Mektić, utvrđena je procedura koje će prethoditi deportaciji i moraće se tačno utvrditi ko su biološki roditelji i imaju li deca pravo na državljanstvo BiH.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: AP, Printscreen Tweeter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track